The Forbidden Kingdom (2008)

Halvdan Hongkonghyllning med celebra gäster

2 russin

Den goda nyheten är att "Forbidden Kingdom" har allt. Den har Jackie Chan som gammal butiksägare i Boston och drucken Kung Fu-mästare i gamla Kina, Jet Li som polisongprydd apkung och sökande slåssmunk, Yuen Woo-ping i koreografistolen och Matrix-Seraph som elak krigsherre. Den har två snygga och fajtiga kinesiska brudar på varsin sida gränsen för gott och ont, vackra landskap (verkliga såväl som digitala) och förstås en massa tjusiga kamper. Det finns till och med stunder av stil - som i en Zhang Yimou-artad dust bland körsbärsblommor.

Den dåliga nyheten är att "The Forbidden Kingdom" inte är en saga för alla åldrar. Den är riktad mot en ung (huvudsakligen västerländsk) tittarskara som sett en eller annan Kung Fu-film och inte har 'orimliga' krav, som kan roas av vissa av referenserna och högljutt poängtera dem men som framför allt kan fångas av handlingen på riktigt. Lagom barnsliga vuxna kan ha trevligt men är till skillnad från i Minkoffs lyckade "Lion King" och "Stuart Little" här på undantag.

Det är alltså, kanske lite överraskande, egentligen inte en film för inbitna Hongkongfans. Det är skräddarsytt för amerikanska elvaåringar. Det är klart att det ska finnas filmer för kids allenast, men behövde verkligen den här potentiella filmhändelsen vara en sådan?

Legender fyller alltså rutan och jobbar i viss mån utanför den, och legender florerar även i den florstunna handlingen - lite "Den oändliga historien" (men utan klokheten och hjärtat) möter "Karate Kid" i Kina. En stav som av icke nämnda skäl är på avvägar i vår värld ska återbördas till sago-Kina, en klen, amerikansk Hongkongfilmfanatiker (Michael Angarano) blir dess utvalde hemskickare och förflyttas i tid och rum, en skara slåsskunniga kineser blir hans ledsagare och läromästare. Allt är med och alla var där, men gnistan saknas. Till och med jag, som nästan inte kan bli trött på att se asiater slåss under en skicklig koreografs ledning, blir... just det trött. För det tänder aldrig till.

Det är en film där folk visserligen uttalar Kung Fu korrekt och till och med vet vad det betyder men inte desto mindre kan "lära sig det" på en vecka - något som per definition är omöjligt. Den har också en massa tydliga sådana där vinkar till kända filmer (och till och med spel) som nästan alltid känns helt onödiga. "Come drink with me" är i och för sig en bra replik som 'råkar' vara titeln på en stilbildande rulle, men ofta känns hänvisningarna sökta. Bruden med det vita håret blir mycket mindre cool när klassikern "The Bride with White Hair" så pedagogiskt har inplanterats i början.

Visst måste Angarano ha övat ordentligt på stavtrixandet, men han spelar tyvärr rätt träigt och är inte alls lika rolig som den Dana Carvey han liknar. Visst är det kul att se Jackie och Jet fajtas med och mot varandra för första gången i filmhistorien (och de har säkert haft väldigt trevligt ihop) men sagan de möts i är inte en saga att uppslukas av - vilket bara blir tydligare av alla de uppenbara "Sagan om Ringen"-komplexen. Tålamodet med amerikanernas oförmåga att läsa undertexter frestas ytterligare när man åser Li och Chan kämpa med sina malplacerat engelska repliker. Fast å andra sidan slapp de ju då slåss om valet mellan mandarin och kantonesiska...

Vi gamla vänner av genren tar inte med oss ett historiskt möte mellan tvenne giganter utan gläds väl snarare åt coola Bingbing Li, knappast en duvunge hon heller men en av de få i filmen som det lyser lite om.

Det finns dock goda nyheter kvar, i form av alternativa titlar. 3D-animerade "Kung Fu Panda" lyckas ju med allt som "Forbidden Kingdom" försöker med, och är dessutom väldigt skoj. Hongkong mötte USA med en stor portion charm och kärlek i Carpenters gamla "Big Trouble in Little China". Och om det är Lis grandiosa 'farväl' till fajtingen du söker ska du förstås se "Fearless" istället.

© Anders Lindahl
2008-09-03

(C) Scanbox Entertainment
Jet Li, Michael Angarano och Jackie Chan

(C) Scanbox Entertainment
Jet Li och Yifei Liu

(C) Scanbox Entertainment
Bingbing, på humör för pangpang

Originaltitel: The Forbidden Kingdom
USA, 2008
Regi: Rob Minkoff
Med: Jackie Chan, Jet Li, Collin Chou, Michael Angarano, Bingbing Li, Yifei Liu, m.fl.

Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Svensk biopremiär: 2008-08-29

Relaterat: Big trouble in little China (1986) Fearless (2006) Kung Fu Panda (2008)

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |