Futurama: The Beast with a Billion Backs (2008)

The film without a billion gags

3 russin

"Futurama" var en särdeles trevlig tecknad serie. På fyra säsonger hann de testa så många Douglas Adams-artade scifi-idéer och etablera så många sköna karaktärer att serien alltid kommer ha en plats i mitt hjärta. Vänskapen mellan Fry, en ung man från Vår Tid, och den själviske roboten Bender, eller Frys förälskelse i enögda Leela (med röst av "Våra värsta år"-Peg, Katey Sagal) fyllde på med sympati och engagemang så att det inte bara blev en radda gags. Givetvis var konceptet för lyckat för att få leva vidare på Fox...

Några år efter att serien lades ner kom det en långfilm, i en total avsaknad av det PR-buller-o-bång som ackompanjerade långfilmen om Groenings mest kända skapelse "The Simpsons". Kanske inte så konstigt, "Futurama" blev aldrig ett lika stort fenomen och "Bender's Big Score" var inte så mycket mer än ett långfilmslångt avsnitt. Där fick de sin Fox-ilska ur systemet med några odiskreta pikar och tog också upp tidsresor och framtidens spam-scammare. Kul, högt tempo, några rejäla garv men inget omistligt.

Nu är det dags igen och det börjar med en reva i universum som till att börja med inte skapar så mycket oro som den borde, när ett slags äktenskap mellan Amy och Kif stjäl uppmärksamheten. Och där Kif är, är förstås också vällustingen Zapp Brannigan. Lite senare blir det dock ett möte med ett väsen vars avsikter gradvis visar sig vara allt annat än det gamla vanliga utplånandet. Fry är instrumental i kontakten mellan världarna, medan Bender känner sig försmådd och finner en ny roll som ledare för ett robotsällskap där bland annat favoriten Hedonism Bot ingår. Hedonism Bot är som en gammal romersk kejsare av dekadentaste sort - fastmonterad på en divan - vars funktion förutom det egna njutningssökandet man gott kan undra över.

Mer i korthet: Hermes blir skadad och får sitt huvud i en glasburk varpå hustrun illa kvickt lämnar honom till förmån för sitt ex. Dan "Homer" Castellaneta gör ett inhopp som robotarnas Djävul. Stephen Hawking gör ett gästspel (inte hans första i animerade sammanhang).

"Star Trek" och "Bodysnatchers" möter "Stranger in a Strange Land" med förstås mycket mera i en film som faktiskt känns lite lång mot slutet. Garven kommer glesare och mattas lite allt eftersom. I början är det ganska precis lika kul som ett kvalitetsavsnitt, vilket inte säger lite.

Det håller inte riktigt för en och en halv timme om du frågar mig men roligt och trevligt är det och visst hoppas jag på att "Futurama" fortsätter i det här formatet med fler långfilmer om inte serien återupplivas i sin vanliga form. Och man undrar fortfarande om den där familjen som tydligen ser till att professor Farnsworth inte längre behöver gå på toaletten.

© Anders Lindahl
2008-08-21

© 2008 TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPORATION

Originaltitel: Futurama: The Beast with a Billion Backs
USA, 2008
Regi: Peter Avanzino
Med: Röster: Billy West, Katey Sagal, John Di Maggio, Tress MacNeille, Phil LaMarr, Lauren Tom, Dan Castellaneta

Genre: Animation, Komedi, Sci-fi
Hemmabio: 2008-08-19

Relaterat: Futurama: Into the Wild Green Yonder (2009)     

Dela |