Vita huset - säsong 7 (2006)

... and the winner is...

4 russin

Denna vĂ„rvinter (vad Ă€r det egentligen vi har?) kreverar verklighetens amerikanska valkampanj med primĂ€rval i flera stater pĂ„ bĂ€gge sidor skranket. Super Tuesday har nyligen avhandlats, och det börjar klarna vem republikanerna vill skicka fram. DĂ€remot Ă€r det fortfarande hĂ„rt hos demokraterna. Och hĂ€r i Sverige försöker vi lĂ€ra oss hur USA:s valsystem egentligen fungerar. En del kan man lĂ€ra sig av sista sĂ€songen i "Vita huset”. Den nĂ€st sista slutade med att republikanen Arnold Vinick (Alan Alda) och demokraten Matt Santos (Jimmy Smits) nominerades för respektive parti. Nu ska de tvĂ„ slĂ„ss om presidentposten, samtidigt som Jed Bartlet (Martin Sheen) gĂ„r in pĂ„ sitt sista Ă„r som ”Leader of the Free World”, alltmer ansatt av sina hĂ€lsoproblem och med en splittrad stab, som dessutom decimerats genom brain drain till Santos kampanj.

Det handlar om den sista sĂ€songen av serien för den hĂ€r gĂ„ngen, men det har tydligen talats om en möjlig fortsĂ€ttning, med annat bolag i ryggen (enligt intervju med Martin Sheen i Empire för nĂ„got Ă„r sedan). Sheen kommer i sĂ„ fall inte att vara president, eftersom Bartlet nu fullgjort sina tvĂ„ mandatperioder och alltsĂ„ eftertrĂ€ds av antingen partikamraten Santos eller veteranen Vinick, vars slogan ”sensible solutions" skulle kunna vara en anspelning pĂ„ George W. Bushs "compassionate conservative”. Men i övrigt Ă€r vĂ€l antingen Rudy Giuliani eller John McCain en bĂ€ttre referens ur verkligheten. Vinick Ă€r till exempelvis ingen regelbunden kyrkobesökare och har problem att elda upp en del trogna republikaner pĂ„ grund av det. Beroendet av den sĂ„ kallade kristna högern synas frĂ„n alla vinklar.
- Om det hÀr vore Europa skulle vi ha tre republikanska partier, beklagar sig Vinick i ett trÀngt lÀge.

Religionen spelar roll Ă€ven för demokraten Santos, som kallar sig troende och fĂ„r svara pĂ„ om teorin ”intelligent design” bör lĂ€ras ut i skolorna eller inte. Knivigt; en sĂ„dan dĂ€r situation som skapar nya ovĂ€nner hur man Ă€n vĂ€nder kappan. Nyckelavsnittet Ă€r annars det dĂ€r kandidaterna vĂ€ljer att mötas i en ”riktig” debatt utan den vanliga sekundrĂ€kningen av inlĂ€ggen. Strukturen Ă€r egentligen vĂ€ldigt enkel, men ger en dokumentĂ€r kĂ€nsla dĂ€r Smits och Alda gĂ„r lös pĂ„ varandra och imponerar med sin förmĂ„ga att se ut som de faktiskt skulle kunna styra ett land. Ämnen som energiförsörjning, utbildning, förhĂ„llandet till marknaden och vĂ€rdefrĂ„gor avslöjar nĂ„gra grundlĂ€ggande skillnader mellan partierna, Ă€ven om det knappast rör sig om avgrunder.

UngefÀr vartannat avsnitt koncentrerar sig pÄ valkampanjen. Samtidigt undersöks en lÀcka frÄn Vita Huset sjÀlvt, dÀr nÄgon har avslöjat för pressen att USA förfogar över militÀra rymdfÀrjor, vilket Àr ett federalt brott - avslöjandet alltsÄ. Dessutom Àr en av Bartlets döttrar pÄ vÀg att gifta sig och övertalas att hÄlla bröllopet i Vita Huset, medan brudens far försöker bolla mellan sina sociala plikter och att medla i en stormaktskonflikt i Asien. NÄgot som alltid skilt ut serien frÄn de flesta andra amerikanska exporter Àr de gliringar som andra lÀnder dÄ och dÄ tillÄts ge USA, som nÀr den kinesiske ambassadören avfÀrdar stabschefen CJ Cregg (Alison Janney) angÄende en av alla intressekonflikter som uppstÄr:
- Er amerikanska dröm Àr finansiell, inte etisk. Ni har lÀrt oss vÀl...

Allt gick inte som planerat nÀr sÀsongen spelades in. SkÄdespelaren John Spencers frÄnfÀlle ledde till att manus fick skrivas om, pÄstÄs det. Hans karaktÀr Leo McGarry Àr ju vicepresidentkandidat i den hÀr omgÄngen och knappast av underordnad betydelse.

Möjligen blir allting kring den politiska processen lite för detaljerat under de sista avsnitten frÄn utbölingsperspektiv, med snack om tillsÀttningar och avsÀttningar i diverse distrikt och valkretsar frÄn Vermont till Vintergatan. Namn rabblas och förkastas och det blir för en stund mer utbildnings-TV Àn ett drama mÄr bra av. Men i stort Àr det Àr det hÀr en vÀldigt vÀrdig avslutning pÄ en serie som ofta faktiskt fÄr politik att verka roligt, engagerande och till och med passionerat.

© Johan Lindahl
2008-02-15

Originaltitel: The West Wing - Complete Season 7
USA, 2006
Regi: Chris Misiano Alex Graves m fl
Med: Jimmy Smits, Alan Alda, Allison Janney, Bradley Whitford, Richard Schiff, Janel Moloney, Martin Sheen, John Spencer, Stockard Channing, Mary McCormack m fl

Genre: Drama, Politik, TV-serie

Relaterat: Vita huset - Ćr 6 (2005)     

Dela |