Uppdrag mord - Box 2 (1994)

Tuffa snutar i slarvförpackning

5 russin

Trevliga nyheter: en box kom lastad med följdleveransen av en ren kulturgärning. Mindre upplyftande reservation som måste läggas in: boxen hade en del tekniska problem och drogs in. Håll utkik efter nytt paket i höst någon gång. Men när jag nu tillhör dem som inte hade vett att vänta och ta med sådana möjliga fadäser i beräkningen innan jag slog till, kan jag ju lika gärna svänga ihop en text...

Om innehållet, själva serien, finns i stort sett bara ytterligare lovord att lägga till det jag (och många andra) redan ödslat på den första boxen. Om man ska snärja in sig i formaliteter, så lär sägnen (och Wikipedia) att Box No Två innehåller det som TV-bolaget NBC från början beställde som tredje säsongen. Den första vändan var nio episoder lång, medan den andra stannade vid blott fyra. Det ska vara bottenrekord i antal bokade avsnitt per säsong, låt vara ett delat rekord med - Seinfeld. Några kanske kommer ihåg att även kära, kvalitetsmedvetna SVT behandlade bägge de serierna med styvmoderlig entusiasm och förvirrad schemaläggning i början.

Den suggestiva atmosfären, stämningen som är så tät att man kan ta på den, håller i sig. Många trådar löper vidare från föregående säsong(er), som Beau Feltons (Daniel Baldwin) äktenskapsproblem. Dessa förvärras, medan kollegan Kay Howard (Melisssa Leo) hamnar i kläm och dessutom har svårt att komma överens med nytillskottet Megan Russert (Isabella Hofmann) som från och med nu delar chefskapet på mordroteln med Al Giardello (Yaphet Kotto). Det är ständigt underförstått hur de två kvinnorna i en mansvärld inte automatiskt knyter vänskapsband utan snarare misstänker varandras motiv, vad den andra än säger eller gör. Arbetsrelationen mellan de två 'djupingarna' Bayliss och Pembleton (Kyle Secor respektive André Braugher) fördjupas men utsätts för svåra påfrestningar, som när Bayliss' kusin misstänks för dråp efter ett skottdrama.

Bayliss och Lewis (Clark Johnson) lyckas också bli förälskade i samma säregna kvinna, samtidigt som de två och Munch (Richard Belzer) planerar att starta en bar tillsammans vid sidan av de dagliga vedermödorna på jobbet. De mest drastiska förvecklingarna är annars att konspirationsteoretikern Crosetti (Jon Polito) försvinner ur serien och att ett par av de andra utredarna själva hamnar i skottlinjen och svävar mellan liv och död, medan deras kollegor ska ta reda på hur det gick till. Korruptionen och godtyckligheten hos de överordnade är en följetong i sig och Pembleton är vid ett tillfälle beredd att lämna in brickan efter att ha försatts i en fälla.

Fortfarande får man känslan av att alla intriger kan ta vägen i stort sett vart som helst, även om jag sett dem förut och kommer ihåg en del avsnitt, åtminstone i grova drag. Det filosoferas vidare i bilarna på väg till brottsplatser och allas inneboende fördomar konfronteras regelbundet. Något som också fortsätter är intressanta gästspel, av exempelvis David Morse, Bruno Kirby och Steve Buscemi. Så ock trenden med gäster som senare skulle bli bofasta på ”Cityakuten", när Gloria Reuben tar upp stafettpinnen efter Julianna Margulies i ett par avsnitt. Kultregissören John Waters visar sig också i någon minut. Så här finns många detaljer att upptäcka och framförallt en helhet att vörda. Kontentan är tyvärr att processeringen inte riktigt är mjukvaran värdig och varför, ja, det framgår av DVD-informationen.

© Johan Lindahl
2007-08-24


DVD / Blu-ray

Det här är alltså ett stycke konsumentupplysning som inte gärna vill bli skriven, men som förhoppningsvis är överflödig om några månader, när Noble Entertainment gjort skäl för sitt stolta namn och rättat till misstagen. Länge häktade jag upp mig på att alla synopsis till avsnitten på de enskilda discarna är helt i ofas, men insåg att det bara gällde att ha överseende med det och låta sig överraskas. Överhuvudtaget innehåller de beskrivningarna flera spoilers, som alltså i stort stämmer när man väl når fram till det avsnitt som berörs... Här finns också alldeles för många taffliga översättningar, som bara kan bero på slarv i brådskan, hoppas jag.
Exhibit A: ”I read. Period." (”Jag läser periodvis”). ”Forthcoming" blir ”förutseende", och så vidare... Men dödsstöten kommer i två avsnitt (”Colors” och ”Law and Disorder”) som har kapitel och därmed viktiga scener omplacerade i fel ordning. Och extramaterial? Glöm det. Rätt synd, alltihop.
Uppdrag mord S2. Källa: Noble Entertainment

Originaltitel: Homicide: Life on the Street - season 3
USA, 1994
Regi: Kenneth Fink John McNaughton Peter Medak mfl
Med: Richard Belzer, André Braugher, Kyle Secor, Clark Johnson, Melissa Leo, Yaphet Kotto, Isabella Hofmann, Daniel Baldwin, Ned Beatty mfl

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Snutserier

Relaterat: Uppdrag mord, säsong 1 (1993)


Ingår i följande teman


Snutserier

     

Dela |