Shoot 'Em Up (2007)

"If you want blood (you've got it)"

4 russin

Det kan bli tråkigt, det här med filmer som kisar och sneglar mot alla genrekollegor och med glimten i ögat ska övertrumfa dem, men inledningen på "Shoot Em Up" fick i alla fall mig att kapitulera omedelbart. Clive Owen, barsk i blicken, knaprar på en morot på en busshållplats när en gravid kvinna skyndar förbi förföljd av en elak typ. Inom någon minut har han förlöst barnet (och skjutit av navelsträngen!) samtidigt som han avverkat ett dussin skurkar och av Paul den evige mesen Giamatti (här hård superskurk) utsetts till nemesis. Allt till tonerna av Nirvanas "She Said".

Giamatti måste ha älskat den här rollen. Hertz (hoho!) är inte bara ond utan vidrig, en karaktär med plats för överspel och den sortens hysteriska ilska som han inledningsvis påstår sig inte ha råd med. Med vällust tafsar han på en död kvinna, utan ett uns av tvekan försöker han skjuta den nyfödda lilla bebisen och unnar sig blott ett litet "whoops" när han istället perforerar en välmenande men för dramat irrelevant kvinna.

Owen är "Smith", hårdingen med samvete, kort och gott - inte så långt ifrån sin karaktär i "Sin City". Han avskyr en hel del saker och människor på lösa grunder, men har också en gedigen moral som kan få honom att preja en bilist av vägen för att denne inte blinkar när han byter fil. Hans oneliners är ibland så dåliga att de är roliga, ibland är de roliga på riktigt. Han kommer under filmen utdela och motta kopiösa mängder med stryk, och aldrig med gott humör.

Bellucci är horan med hjärta av guld vars specialiteter gör henne lämpad att agera amma åt den snabbt föräldralösa bebisen (för pengar, förstås). Givetvis blir hon mer inblandad i dramat än som ursprungligen var tanken och givetvis har hon och Smith ett förflutet, som givetvis inte är så "över" som hon bedyrar. Barnet själv visar sig förresten gilla hyfsat hård heavy metal och har några rätt sköna miner.

"Inte en död sekund" utropas om en massa filmer som bevisligen innehåller flera dussin döda sekunder. Här är jag inte säker på att uttrycket vore överdrivet. Det går undan något förjäkligt, klippen är tajta som en superhjältedress och idéerna är effektivt nyttjade och snabbt glömda till förmån för nya. En råtta som dörröppnare, till exempel.

Och så är det en massa shoot-outs förstås, ofta på rena rama Hongkongnivån. Gissningsvis är det ett hundratal goons som skjuts ihjäl under ganska påhittiga och festliga former. Trots detta lyckas filmen smyga in budskap om restriktivare vapenlagar, kanske inte i första hand i form av den senator som är en del av förklaringen till bebisjakten utan mera i form av Smiths förflutna. Lite mer bistert allvar smyger sig faktiskt in ibland, men eftersom filmen håller masken så funkar det överraskande bra.

Nirvana hör vi, som sagt. Och Motörhead, Mötley Crue och AC/DC - plus lite Paul Oakenfold, med mycket mera. Tillsammans med bildspråket är det onekligen lite Matrix-känsla över det hela medan eftertexterna är snygga på modernt Bondvis. "Shoot'em Up" är en stenhård, stilsäker, överdriven och röjig film som man kan spana in med hjärnan i viloläge, men den har också en hel del charm. Alltihopa sammanslaget blir faktiskt fyra helmantlade russin.


FOTNOT
Man kan förstås påminnas om många filmer när man ser "Shoot'em Up", men de två viktigaste och roligaste att jämföra med är nog "Hard-boiled" och "Children of Men".

© Anders Lindahl
2008-04-04


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Filmen är inte ens en och en halv timme så dryga femtio minuters making-of får utan problem plats på skivan.

Här bekantar vi oss bland annat med regissör Michael Davis som slitit i indievärlden i många år i väntan på sitt stora sena break. Manuset, får vi veta, skrev han samma år som Columbine-massakern och då var det inte riktigt läge att sälja in filmen av flera skäl. Att Davis själv animerade skissversioner av actionsekvenserna på sin Mac för att lättare sälja in filmen är ett av många charmiga faktum. En annan sak man får veta är att två animatronics-dockor och två riktiga bebisar (tvillingar) krävdes för att spela bebisen.
© MMVII NEW LINE PRODUCTIONS, INC
Clive Owen vill visa Chow Yun-fat att han också kan skjuta skurkar medans han håller en bebis.

© MMVII NEW LINE PRODUCTIONS, INC
Paul Giamatti beter sig ohyfsat mot Monica Bellucci.

Originaltitel: Shoot 'Em Up
USA, 2007
Regi: Michael Davis
Med: Clive Owen, Monica Bellucci, Paul Giamatti, Greg Bryk m.fl.

Genre: Action, Komedi, Thriller, Äventyr
Svensk biopremiär: 2007-10-19
Hemmabio: 2008-03-26

Relaterat: Children of Men (2006) Hard-boiled (1992)     

Dela |