Die Hard 4.0 (2007)

Vrid ringarna till max så de bildar orden... Yippee-ki-yay, motherfucker!

4 russin

Det verkar som om gubben kan än, tänker man automatiskt en stund in i filmen. Men sådana tankar blir allt blekare för varje skada John McClane tillfogas sin stackars lekamen. Bruce Willis är ingen gubbe, han är en sann actionhjälte och den senaste "Die Hard"-filmen håller inte inne med puncharna när den bevisar det.

Den fjärde filmen i serien, vars första utgåva kom 1988, har fått titeln "Die Hard 4.0". Alla filmer vars titel innehåller decimaler handlar om datorer och denna gång är det sårbarheten i den amerikanska, och förvisso hela den utvecklade världens, digitala infrastruktur som utnyttjas av inhemska terrorister. McClane får det enkla uppdraget att plocka upp en hacker (Justin Long från teveserien "Ed") som misstänks ha del i ett intrång i FBI:s nätverk, men situationen förvandlas snart, som den brukar göra runt McClane, till en veritabel skjut- och sprängfest då de egentliga terroristerna vill rensa sin bakgård från mindre betydelsefulla medhjälpare. I samma veva börjar allt fler datasystem kollapsa med kaos som följd och John McClane är åter indragen i en våldsam och häftig jakt på terroristerna. Till på köpet återigen på en helgdag. Han har det inte lätt, McClane, men någon måste ju rädda världen också.

Actionfilmer med datateman har ofta en tendens att bli alltför fokuserade på tekniska manicker och bilder av monitorer med udda operativsystem. Det är helt enkelt svårt att göra action av en person som sitter framför en laptop och knappar på tangentbordet. Som åskådare är det också svårt att bli riktigt upprörd över att en hacker hindrar FBI från att köra Google Earth på sina överdimensionerade skärmar, vilket, om man ska tro film och teveserier, är vad alla dataavdelningar sysslar med på dagarna. Det som "Die Hard 4.0" lyckas väldigt bra med är att flytta fokus från hur brottet går till rent tekniskt till konsekvenserna av detsamma. Det är riktiga människor av kött och blod som är offer för attackerna, inte anonyma ettor och nollor. Det är naturligtvis Bruce Willis som är drivande i denna förskjutning till ett mänskligare perspektiv genom sin brist på fascination över brottets utförande och sitt totala fokus på att stoppa brottets förövare.

Regissören Len Wiseman har bara vampyractionfilmerna "Underworld" på sin meritlista. De är i och för sig rätt bra, men det är ändå lite märkligt att Wiseman, med sin bristande erfarenhet, fått i uppdrag att ro i land ett så prestigeladdat projekt som "Die Hard"-seriens återkomst till vita duken efter tolv års tystnad. Men med resultatet i hand kan jag bara konstatera att han har gjort ett utmärkt arbete både med att förvalta franchisens traditioner och att modernisera den.

För en actionälskare finns det inte mycket att klaga på i "Die Hard 4.0". Vi får bilar som krockar med varandra en masse, bilar som krockar med flygande helikoptrar och bilar som blir hängade i hisschakt. Vi får eldstrider och explosioner åt alla håll och kanter. Vi får till och med underbar parkour-action i en av närkamperna. Den enda invändningen skulle snarast vara att filmen drar en del actionscener lite väl långt åt superhjältehållet både i sin otrolighet och i sin förstörelseiver. John McClane är en mycket mänsklig motvillig hjälte och han trivs dåligt i sällskap med Reed, Parker, Kent, Wayne och de andra superhjältarna. För att då inte tala om den aktuella robotfilm som jag osökt kommer att tänka på i en duellscen med extremt tung maskinvara.

Nej, McClane fungerar bäst när han slipper såväl superhjältemanteln som datanördglasögonen och turligt nog befinner sig "Die Hard 4.0" på McClanes mammas gata mest hela tiden. Resultatet är helt enkelt riktigt bra action och riktigt bra underhållning. Fyra russin blir betyget.

© Andreas Hallgren
2007-07-28

(c) Twentieth Century Fox

Originaltitel: Live Free or Die Hard
USA, 2007
Regi: Len Wiseman
Med: Bruce Willis, Timothy Olyphant, Justin Long, Maggie Q, Cliff Curtis, Kevin Smith m.fl.

Genre: Action, Thriller, Äventyr
Svensk biopremiär: 2007-06-29
Hemmabio: 2007-10-17

Relaterat: Die Hard (1988)

Relaterat ur russinbloggen
2001-10-16: Bruce Willis slutar med action     

Dela |