Backwoods (2006)

Gary Oldman räddar inte riktigt dagen

2 russin

I en spansk thriller med begränsad budget hade jag ju varit beredd att satsa ganska rejäla slantar på att Gary Oldmans insats skulle vara av den mest spartanska sorten. Gary är dock, hör och häpna, en av huvudrollsinnehavarna och - mindre förvånande kanske - en av filmens ljuspunkter. Hur Koldo Serra, långfilmsdebutant och något år över de trettio, fått honom ombord törs jag inte ens gissa.

DVD-omslagets jämförelser med "Den sista färden" är inte helt tagna ur luften - stadsfolk hamnar i konflikt med lantisar med dödlig utgång - men en annan film som smyger sig fram ur minnet ännu starkare i mitt fall är Peckinpahs "Straw Dogs". Samma brutaliteter med ett trots allt ganska vuxet anslag, samma fixering vid manlighet och vilka dåd som definierar sådan. Själva storyn är ärligt talat också nästan densamma, med en liknande karaktärsutveckling hos en av huvudpersonerna.

Paul och Norman, med spansk respektive fransk (?) fru, bilar ut i Baskien till det hus som Paul håller på att rusta upp. Lokalfolket i närmaste byn bligar misstänksamt mot dem i tavernan och häcklar dem sedan fräckt tills det framkommer att Paul talar språket. Kommer de bli anfallna hipp som häpp nu, bara för att folket inte gillar utbölingar? Nej, så enkelt är det inte. Under en jakttur hittar istället de båda männen en liten inlåst flicka med konstiga händer och Paul, den handlingskraftige alfamannen, beslutar raskt att de måste rädda henne ur fångenskapen. Sålunda ådrar de sig fem lantisars vrede och en omständlig men ganska trovärdig kortkonflikt tar sin början.

Oldman är ju en av de bästa, och när han åtar sig en roll så tar han jobbet på allvar, vilket i det här fallet verkar ha inneburit spanskalektioner (ifall han inte talade tugget innan). Han hinner göra ett minnesvärt avtryck innan filmen är slut, inte minst i en sekvens som övergår från stressig spänning till blyartad tyngd och framför allt en dos värdighet under mörka omständigheter. Paddy Considine sköter sig också fint i en minst lika viktig roll. Däremot gör varken Aitana Sánchez-Gijón eller Virginie "Beach" Ledoyen något övertygande intryck. Deras stapplande engelska hjälper förstås inte till.

Ramhandlingen är mycket enkel men atmosfären är inte dum alls, vare sig regnet piskar ner eller solen silar ner mellan de glesa gamla träden. Finalen, där "För några få dollar mer" blandas med en slags ambition hos regissören att ta ansvar för blodsutgjutelsen, säger en hel del om filmen som helhet. Det är ganska skickligt gjort, men är historien värd att följa eller ens ta på allvar? Hantverket kan i alla fall bitvis lura en att tro det, vilket väl bör ses som en komplimang. Sammanfattningsvis är "Backwood" en bättre film än den story den berättar, vilket ni kan tolka lite som ni vill.

Fast, mer än en tvåa kan jag nog ändå inte utdela. Vi har sett det så många gånger, vi har sett det i så bra filmer, och här ser vi alldeles för lite nytt tillföras - om ens något.

© Anders Lindahl
2007-02-01


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Tyvärr så saknas det textning till making of-filmen på Nobles release och eftersom denna mestadels är på spanska så måste detta betraktas som en ordentligt blunder!


Originaltitel: Bosque de sombras
Spanien / Frankrike / Storbritannien, 2006
Regi: Koldo Serra
Med: Gary Oldman, Paddy Considine, Aitana Sánchez-Gijón, Lluís Homar, Virginie Ledoyen, Yaiza Esteve, Álex Angulo

Genre: Thriller
Hemmabio: 2007-01-31

Relaterat: Straw Dogs (1971)     

Dela |