Flight 93 (2006)

Respektfullt om "det fjärde planet"

3 russin

Redan när man fick höra om "det fjärde planet", det som passagerarna av allt att döma fick att krascha på vischan istället för i Washington, tänkte jag: när kommer filmen? Inte för att jag är så oerhört cynisk, utan för att de var värda det. En film som ser till att folk vet och minns vad de gjorde: ett opolitiskt, kaotiskt hjältedåd för att göra det minst onda av en ond situation. Ett antal år av 11-september-missbruk från "ni vet vem" (nej, inte Lord Voldemort) kan inte ändra på att passagerarna på flight 93 förtjänar en film. Nu finns det två.

Paul Greengrass "United 93" har fått ett fint mottagande, men det är kanske tur att jag inte sett den än. Inte för att det är en tävling som försiggår, men oundvikliga jämförelser hade säkert smugit sig på en, något som knappast är till nytta för filmupplevelsen.

Det känns hur som helst trist om "Flight 93" kommer avfärdas som "den där tv-filmen om samma händelser" i "United 93":s omvittnat omskakande kölvatten. För det här är bra. Det har värdighet, bitvis intensitet och en föredömlighet enkelhet men vågar också ge sig in i sorgen och känslorna, utan att blygt hålla sig på "dramadokumentärsavstånd" från människorna mitt i det hela. Några av de telefonsamtal från planet som utgör grunden för vad vi vet om händelserna har gjorts till riktigt starka scener. De hastiga avskeden, de skräck- och sorgblandade korta ordväxlingarna, gör förstås ett djupt avtryck - men det gör också i sin sorgliga snöplighet ett samtal som aldrig når längre än till telefonsvararen.

Friheter har tagits, mest i betydelsen att luckor har fyllts i. Det har dock gjorts varsamt och med den respekt situationen kräver. Kaparna definieras med sina handlingar på planet, utan egna påhitt vare sig för att påminna oss om deras hemskhet eller de bakomliggande skälen till terroristdåden. Ett klokt val för den här sortens film, där faktiskt inte ens al-Qaida nämns. I de nyhetsklipp som läggs in från New York och Pentagon är förövarna ännu okända. Konspirationsteorier lämnas också därhän. Att två stridsplan följer 93:ans färd mot Washington - beredda att skjuta ner det om så behövs - får vi veta, men de bloggare och andra som hävdar att planet faktiskt blev nedskjutet får inget vatten på sin kvarn.

Inledningen är en odramatisk, men med facit i hand, laddad presentation av kapare, blivande offer och deras familjer. Filmen rör sig sedan mellan de i planet - som gradvis börjar förstå att det inte rör sig om en "vanlig kapning" och inse att de kanske borde göra något desperat - och de på marken - både anhöriga, militärer och flygplatspersonal. Skådespelarna, en ganska okänd skara, imponerar ofta utan att brista ut i enorma känsloutspel. Behärskning berör, är väl en allittererad tumregel som många filmskapare kunde må bra av att påminnas om. Det kan man gott säga om det visuella också. "Flight 93" ser övertygande ut i vad den väljer att visa i bild, utan att gräva alltför djupt i effektbudgeten, kan man kort uttrycka det. Det är filmat på HD, och man har inte ägnat alltför mycket tid på att simulera en "filmlook" utan istället bejakat den dokumentära stilen, med mestadels handhållen kamera.

Med sina kloka val mellan musik och tystnad, sin avsaknad av gapig berättarröst eller pedagogiska utbrott och med en avtoning som är riktigt poetisk, känns "Flight 93" mer som en stark film än som en sammanfattande dramadokumentär på Discovery. Jag gillar sammanfattande dramadokumentärer på Discovery (eller History), men det här är något annat, och lyckas med det.

© Anders Lindahl
2006-08-31


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Regissören Peter Markle och manusförfattaren Nevin Schreiner förtäljer lågmält om detaljer kring och bakom filmen och händelserna i kommentarsspåret på Nobles utgåva (release 30:e aug 2006). En featurette på cirka 12 minuter ger lite extra info.


Originaltitel: Flight 93
USA, 2006
Regi: Peter Markle
Med: Brennan Elliott, Kendall Cross, Ty Olsson

Genre: Action, Drama
Teman: 11:e september och därefter

Relaterat: United 93 (2006)


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

     

Dela |