Cube (1997)

En fantasifull idé som nästan fungerar

3 russin

"Don't look for a reason... look for a way out"

Sex personer vaknar upp i ett underligt fyrkantigt rum med futuristisk väggtapet och kassaskåpsliknande dörrar åt alla håll. Utanför dörrarna finns exakt likadana rum. Färgerna på väggarna är det enda som skiljer rummen åt. Nåja, en del innehåller snillrika fällor också som strimlar, spetsar eller fräter sönder den person som råkar hamna i rummet. Ingen av personerna vet varför de hamnat i den enorma kubkonstruktionen, vad som ligger bakom det hela och, viktigast av allt, hur man ska kunna komma därifrån. På det hela taget en ganska jobbig sits för alla inblandade...

Ett antal personer i en sparsmakad miljö och utan möjlighet att ta sig därifrån således. De är av tvång utlämnade till varandra och med den stigande paniken och ångesten kryper allt fler sanningar om dem själva och deras förflutna fram. Det är som upplagt för en uppgörelse med sitt ego och en rannsakning av sin själ och sitt samvete. Man kanske skulle kunna dra paralleller till den aktuella doku-såpan "Big Brother" men jag väljer hellre att koppla ihop "Cube" med Jean-Paul Sartres intressanta pjäs "Lykta dörrar", som i princip har samma koncept med människor som hamnar på en plats och funderar på varför de är där, fast utan några dödliga fällor.

Nu är steget mellan Sartres knivskarpa formuleringar och insiktfulla djupdykningar i människosjälen och manuset till "Cube", skrivet av André Bijelic, Graeme Manson och Vincenzo Natali, oändligt långt och det är filmens stora problem. "Cube" bygger på en kul idé som är visuellt ganska snyggt genomförd, men den försöker också ha vissa filosofiska anspråk som varken manus, regi eller skådespelarna kan leva upp till. Samtidigt är det lite charmigt; "Cube" är regissören Natalis första långfilm och detsamma gäller manusförfattarna. De fick en spännande idé som de sedan iscensatte på ett fullt godtagbart sätt. Att de sedan siktar mot stjärnorna och har ambitioner som ligger långt över deras nuvarande förmåga må vara hänt. De har genomfört sitt projekt och fått en slutprodukt som nästan når upp till trädtopparna, vilket man inte alltid ser i debutfilmer.

Hade jag bara sett till idé och uppfinningsrikedom hade jag gärna gett "Cube" fem russin. Som helhet får filmen bara godkänt. Den lämnar inga direkt bestående intryck och faller ganska ofta in i mönster och klichéer som vi sett alltför många gånger. Se den om du tycker att idén verkar intressant, men förvänta dig inga omskakande filmupplevelser.

© Andreas Hallgren
2000-11-11

Originaltitel: Cube
Kanada, 1997
Regi: Vincenzo Natali
Med: Nicole de Boer, Nicky Guadagni, David Hewlett, Andrew Miller, Maurice Dean Wint, Julian Richings och Wayne Robson

Genre: Action, Sci-fi

Relaterat: Cube 2 (2002)     

Dela |