The Eye 2 (2004)

Om karma, liv och död. Och skräck, förstås!

3 russin

"The Eye" från 2002 var Hongkongs kanske mest omtalade bidrag i vad som kan kallas det "asiatiska skräckundret". Bröderna Pang bjöd inte bara på läskig stämning och skrämselchocker utan ett ganska rörande porträtt av en ung kvinna som konfronteras med flera dramatiska förändringar i livet.

Här finns ungefär samma sorts oskärpeförtjusta dramaskräck som i föregångaren, fast med en annan utgångspunkt. Självmordsförsök, eller fullgångna självmord, är utgångspunkten för en ny inblick i av de flesta osedda dimensioner, tillsammans med raka motsatsen - början på nytt liv. Avslut och begynnelser är temat, och den rädsla man onekligen känner ibland är bara en av ingredienserna. Och precis som i ettan är det bland annat huvudrollsinnehaverskan som imponerar - den här gången Qi Shu, vars troligen avsiktligt stirriga spel fungerar mycket bra (kommer faktiskt bitvis att tänka på Deneuve i "Repulsion").

Joey Cheng shoppar loss i Bangkok i inledningsscenen. Inköpen verkar inte fylla henne med någon större glädje, dock. Ett telefonsamtal antyder vad som är problemet och snart faller fler pusselbitar på plats i samband med att hon överdoserar sömntabletter på hotellrummet i den ganska uppenbara avsikten att ropa på hjälp snarare än somna in för gott.

Vi kommer senare i filmen få se ett nytt ljus kastas över den här sekvensen, och telefonsamtalen däri. Håll den därför lite i minnet när du följer Joey in i en tillvaro som förändras runt henne på många sätt efter den dramatiska inledningen. Hon får inte bara veta att hon är gravid, utan börjar också likt sin motsvarighet i första "The Eye" se mer än oss andra. Specifikt ser hon de andar som vi andra ovetande går förbi eller rakt igenom hela tiden.

Även när hon börjar förstå ungefär vad som hänt henne så är det inte en helt lätt situation hon befinner sig i. En taxiresa i en av chauffören osedd medpassagerares sällskap är ett bra exempel. En stressig och väldigt otäck scen i en sjukhushiss är ett ännu bättre. Några saker Joey får höra och se gör att hon ser på sin graviditet med andra ögon.

Som ni kanske gissar är inte manuset sådär hysteriskt nyskapande, men jag skulle våga påstå att bröderna Pangs behandling av temana är ganska speciell. Framför allt känns de rätt uppriktiga när de tar sig an mer "normala" ämnen mitt i alltihop - dramat är inte bara konstlat lugn för att skrämseleffekterna ska få dubbel effekt. Spana in ett samtal mellan två personer mot slutet, med en tredje och halvt osedd lyssnande part, så håller du kanske med. Med en betryggande buddhists kloka ord neutraliserar de avsiktligt en hel del av den vilsna fasa som inledningen bygger upp, och mot slutet undrar man om det inte är ett övernaturligt drama med inslag av skräck man ser, snarare än en rysare. Fast frågan behöver förstås egentligen inte besvaras.

Här finns några scener som känns riktigt egna, några sekvenser som i fel händer bara hade känts provokativt absurda men som bröderna håller på rätt köl utan att kantra. Fall eller hopp från hög höjd resulterar i några av de starkaste ögonblicken - vilket inte nödvändigtvis är synonymt med "mest skrämmande", även om så är fallet med åtminstone den extremt ruggiga "vad är klockan"-scenen.

"The Eye 2" bjuder på en del ganska konstiga idéer, och ibland undrar man vad framför allt fröken Cheng håller på med egentligen, men det ska poängteras att nästan alla de händelser vi ser finns där av en orsak - de får sin förklaring. Huruvida man köper förklaringen är förstås upp till var och en, men Pangarna har inte slängt ut en hög med lösryckta påhitt bara för att väcka kortlivade reaktioner, de har en historia att berätta. En historia som jag mot slutet fann mer rörande än konstig.

Jag blev faktiskt glatt överraskad av "The Eye II". Spinoff-tendenserna finns där, men det finns också mer för den som ids engagera sig. Bröderna Pang har ett synnerligen utvecklat bildsinne och komponerar sina bilder med en läcker blandning av egenhet och solid proffsighet. De har inte heller vissa genrekollegors sorgliga tendens att rasera sina egna filmer i jakten på det sista skräckskriket. Tre russin tycker jag bland annat därför att "The Eye 2" ska få.

© Anders Lindahl
2005-06-07

Originaltitel: Jian Gui 2
Hongkong, Thailand, 2004
Regi: Danny Pang Oxide Pang
Med: Qi Shu, Eugenia Yuan, Jesdaporn Pholdee

Genre: Drama, Skräck

Relaterat: The Eye (2002)     

Dela |