Marginalanteckningar från mellanösterns medielandskap

[ 2010-11-01 , Johan Lindahl]

Rubrikerna: Våld kvar; sex ut; olämpliga ord med förkärlek för fyra bokstäver i följd på engelska? Oftast ut också. Men inte alltid. TV-utbudet i arabvärlden ser i långa stycken väldigt bekant ut från andra världar, men med noterbara justeringar. Och så förekommer naturligtvis också inslag som är helt annorlunda. Efter ungefär tio månader i Jemen, varav cirka halva tiden med TV i hemmet, har jag börjat skönja vissa mönster och vågar mig på några generaliseringar...

Exempel på TV-bolag är MBC som har flera kanaler med fokus på film och TV-serier och enligt en uppgift jag hört ägs av saudiska affärsmän med bas i något av Arabemiraten. Dubai One växlar mellan importerad underhållning och nyheter eller soffprogram som oftast är ren reklam för den rika lilla oljestaten. Fox Series visar framförallt just serier och Kuwait Channel 2 kan jämföras med Dubai One. Här dominerar det engelska språket, men det blandas upp med arabiska inte minst i reklaminslagen. Strikt uttryckt kan dramautbudet delas in i två kategorier; amerikanskt och arabiskt. Så känns det i alla fall i stort, även om en och annan brittisk serie kan skymtas och jag fått veta av jemeniter att turkiska såpor ofta är populära här.

Serier som "CSI", "Greek", "Ghost Whisperer", "Dollhouse", "ER" och "Gary Unmarried" rullar flitigt. Och tröttnar man på det finns det en uppsjö av arabiska såpor och situationskomedier som är svåra att ta till sig med begränsade språkkunskaper men som ändå ger vissa inblickar i rådande estetiska och kulturella ideal. Här i Jemen bär exempelvis de flesta kvinnor slöja för ansiktet (utom ögonen), men den standarden gäller absolut inte i arabiska TV-serier i stort, så mycket kan jag slå fast. Såvitt jag förstått produceras en hög andel av dem i Egypten och till viss del även i Syrien.

Censur? Den märks främst i när jag stöter på filmer jag sett förut, som "Terminator", "Mr & Mrs Smith", "Unlawful Entry" eller "Sideways"; alltför intima scener klipps om radikalt eller försvinner helt ur handlingen. Det är definitivt inte HBO- eller liberal svensk TV-standard som gäller här. Detaljerade brottsplatsundersökningar och våldsscener som i "CSI" verkar däremot passera obehindrat.

Reklamkulturen skiljer sig inte så fruktansvärt mycket från Europa: choklad, hygienprodukter, turism, motorfordon och så vidare. Visst rekommenderas fler varor av damer med sjal kring huvudet, men som sagt lyser slöjorna (lithma kallas de i Jemen, men jag vet inte om det är det är den pan-arabiska benämningen) i regel i sin frånvaro.

När det handlar om nyheter har jag mer och mer lärt mig sätta värde på Al Jazeera English, som rapporterar från hela världen och åtminstone ser ut att göra det mer inträngande och med bättre bredd än såväl CNN som, ja faktiskt, BBC World.

De mest annorlunda inslagen då? Förutom en del dansuppvisningar i traditionell arabisk tappning, kan man ibland se rutan uppfylld av en stillbild, sannolikt föreställande någon betydelsefull sheikh som just avlidit, ackompanjerat av Koran-recitationer. Sådant kan pågå i en eller flera dagar beroende på vilket land den berörda kanalen är stationerad i, men den ordinarie programverksamheten tar paus från "Friends" och annan importerad underhållning under sörjandet. Men då finns som sagt flera andra kanaler att utforska under tiden.
     

Dela |