Några noteringar från det lagliga filmtittandets värld

[ 2010-09-14 , Anders Lindahl]

Att ladda ner film utan att betala för sig är, som vi alla vet och innerligt tycker, förkastligt - ja rent av gement.

Att pröjsa för sig har också sina nackdelar. Vad sägs om att diverse ej nämnda distributörer och kanaler reder ut följande små buggar?

1) Ej namngiven filmkanal: I slutet av filmen visas en liten skylt om vilket som är nästa program. När eftertexterna börjar fälls de undan för att vi ska få se ännu mer information om kommande program. Det är sådant info-knappen är till för. Lägg av!

2) Många DVD-distributörer: Innan filmen, som man betalat för, måste man genomlida text och ibland taffligt producerade små filmer om hur fel det är att kopiera och ladda ner film. Berätta det för dem som INTE har pröjsat för filmen! (Ett hett tips: de ser bara en ripp av själva långfilmen, inte resten av skrämselpropagandan på DVD:n, så försök nå dem via andra kanaler - såsom demonstrationståg...)

3) En icke namngiven leverantörs nya On Demand-box. Det vore inte dumt ifall den
a) inte var jätteseg
b) delade upp TV-seriernas avsnitt i kategorier. Att bläddra sig förbi Kalla Fakta del 1 - 455 är lite tröttsamt på en seg box.

4) Ej nämnd tjänst från Apple. Vad sägs om att även vi i Sverige kunde få betala lite för att få senaste avsnittet av favoritserien? Det ryktades det om redan 2007, vad är problemet?

5) En icke namngiven leverantör: låt oss använda andra boxar än "era" även för HD-kanalerna. Vi lever inte på stenåldern.

6) Alla filmbolag: börja släppa alla filmer på DVD / Blu-ray / iTunes / etc samtidigt som biopremiären. Seriöst, just do it. Ni vet att det är det rätta.


Kontentan är alltså inte i första hand att specifika bolag dummar sig, och närmast motar bort cineaster till de olagligas nejder med sitt gammalmodiga tramsande, utan att det är regel snarare än undantag. Skärpning allihop!

Eller så anammar vi helt enkelt min gamla men tyvärr fortfarande visionära mecenat-princip.     

Dela |