Förmörkelse var ordet

[ 2010-07-04 , Andreas Hallgren]

Min sambo ville gärna gå och se "Eclipse", den tredje filmen i tonårsvampyrserien "Twilight" och eftersom det var hennes födelsedag var det inget att diskutera. Biomörkret hägrade. Normalt brukar ju vi på russin.nu skriva recensioner på filmer vi ser, men den här gången hoppar jag över det. Jag är nämligen så uppenbart fel målgrupp för den här filmen, och är så dåligt insatt i Stephanie Meyers vampyr- och varulvsvärld, att det skulle kännas fel att ge sig på en hel recension. Men något ska man väl ändå kunna få ur sig.

Mellan gäspningarna vill säga. Maken till trist fantasyfilm får man leta efter. Vi har vampyrer, vi har varulvar, vi har ond bråd död och vi har förestående krig. Vi har kärlek och hjärtesorger. Det är ju upplagt för en stor dos acnelidande "Sturm und Drang"-melodrama och det borde kunna bli åtminstone lite underhållande. Men icke.

De få actionscenerna som finns är inte helt fel ute och specialeffekterna funkar, men de är alltför få. Egentligen finns det bara en riktig actionsekvens i filmen vilket inte räcker långt. En ovan Twilight-tittare får dessutom mycket att fundera på, som varför vampyrer förvandlas till diamanter när de blir av med huvudet, var de har sina huggtänder och var varulvarna hittar sina byxor mitt ute i skogen. Det kan jag tänka är sådant som fans av böckerna och de två tidigare filmerna redan känner till så det ska jag inte lasta "Eclipse" för.

Något som de däremot ska få lida pin för är att den till största delen består av smöriga, klichéfyllda scener mellan Bella och Edward, ofta med en moraliserade underton som ger en bitter bismak. Scenerna är tänka att vara romantiska men jag har nog aldrig sett ett par som har mindre karisma än Kristen Stewart och Robert Pattinson. Det är rent märkligt hur platta scener kan bli när personkemin inte stämmer mellan skådespelarna. Redan i deras första scen i filmen känner jag att jag håller på och somnar, vilket inte bådar gott för en film där triangeldramat är själva huvudämnet och vampyrtemat bara är en piffig detalj på ytan. Filmen heter "Eclipse" och "förmörkelse" är verkligen vad det handlar om här, om än inte på det sätt som filmskaparna hade tänkt sig. Ett tips till dessa som avslutning: släng in Frankensteins monster i vampyr/varulvsmixen till nästa del i serien, så får ni åtminstone gnistor att flyga nånonstans i filmen när de nu saknas mellan huvudpersonerna.


Till bloggarkivet


Relaterad film: Twilight

     

Dela |