Fritt fram för nerladdning - med ny Mecenat-lag i Monaco

[ 2010-04-01 , Anders Lindahl]

Monaco tar täten i kampen för att anamma nerladdningsproblematiken på ett konstruktivt sätt. Från och med första augusti, då den nya så kallade Mecenat-lagen träder i kraft, står det alla medborgare fritt att ladda ner all musik, film och annan media de vill.

"Vi vill göra det lagligt att använda det distributionssystem som skapats under kollaborativa och nytänkande former av människor över hela världen," heter det "eftersom de kommersiella alternativ som står till buds inte kan mäta sig i effektivitet och kvalitet".

"Att en film ska ha premiär vid olika tidpunkter i världen rimmar illa med det medialandskap och den teknologi vi har nu", tillägger regeringens presstalesman.

Problemet med ersättning till bolag och kreatörer löses genom ett system där människor kan betala valfri summa till de företag eller personer vars kreativa verksamhet de vill sponsra för framtida projekt.

Huruvida regeringen i sitt beslut låtit sig inspireras av artikeln "Du ska vara mecenat!" här på russin.nu framgår inte av pressreleasen.

2010-04-06:
Det kanske tål att påpekas, såhär i efterhand, att denna bloggnotis till sin natur är ett så kallat aprilskämt. Tyvärr...     

Dela |