Mer om "Ansiktsburk av Erik Pettersson"

[ 2009-10-23 , Anders Lindahl]

Efter att jag twittrat lite kort om att John Ajvide Lindqvists "Ansiktsburk av Erik Pettersson" är 'helskön' kändes det som läge att utveckla resonemanget lite.

Det är alltså den senaste boken i den serie publikationer med 'något slags koppling till filmfestivalen i Göteborg' som Filmkonst årligen låter någon känd författare eller filmpersonlighet förfärdiga. Lindqvist har valt det vanskliga meta-spåret, men gjort det på ett överraskande piggt, roligt och bitvis otäckt vis. "Adaptation" är en oundviklig referens men likheterna egentligen begränsade.

Det mesta är skrivet av författarens påstådda gamla klasskompis Erik Pettersson som är på festivalen för att visa sin fiskedokumenter "Så länge skutan kan gå". Där träffar han sin gamle vän John, som är där i egenskap av författare till Alfredssons succéfilm "Låt den rätte komma in". Lindqvist är en patetisk och paranoid person, uppfylld av en ångest som Erik har svårt att ta på allvar. Efter festivalen lyckas John muta Erik att skriva den här stafettboken åt honom. Motvilligt delar han med sig av det lilla material han lyckats sammanställa och det är bisarr läsning.

Det löper ett tema genom berättelsen om att ta ansvar för sitt skapande. Det kanske är något så utdaterat som ironi det rör sig om, men det resulterar i framförallt rolig och ibland insiktsfull läsning. Man luras att se John ur "Eriks" kritiska ögon och får mer respekt för den fiktive fränden än för författarkändisen, vilket alltså borde resultera i mer respekt för författarkändisen när allt kommer till kritan. Det blir en festivalbok som faktiskt handlar om festivalen till stor del, vilket är långt ifrån självklart i den här märkliga lilla genren. Tänker bland annat på Linn Ullmanns blytunga men helt film- och festivalfria "Nåd"...

Ska inte spoila sönder den här korta lilla boken mer, men det vore kul att höra Roy Anderssons kommentarer om den...

Här är en intervju med Erik (if that is his real name...) på You-tuben


     

Dela |