All vår början...

[ 2009-10-13 , Johan Lindahl]

Hur börjar man egentligen en film på bästa möjliga sätt? Kring denna celebra konstart har Total Film lagt sina pannor i vildsinta veckbildningar och sållat ut 30 fina förebilder under rubriken ”30 Killer Movie Opening Lines”. Dit hör i deras tycke bland annat Ray Liottas inledande programförklaring i ”Maffiabröder”:
- As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster.
Liksom Woody Allens mindre machoistiska bekännelse i ”Annie Hall” där han sammanfattar sitt knepiga förhållande till kvinnor med hjälp av ett Groucho Marz-skämt. Ingmar Bergmans klassiker ”Det sjunde inseglet” platsar också, men så är ju Döden själv med i dialogen. Är det alltid fel med sentimentalitet? Uppenbarligen inte enligt Total Film som tagit med den den sörjande tillbakablicken i starten på ”Love Story”:
- What can you say about a 25-year-old girl who died? That she was beautiful and brilliant? That she loved Mozart and Bach, the Beatles, and me?
Att ”Citizen Kane” får vara med, med sitt korta men kärnfulla ”Rosebud...” förvånar kanske inte med tanke på att många (dock inte jag) anser den vara världens bästa film någonsin. Men att ”Plan 9 from Outer Space” - av ungefär lika många ansedd som den sämsta filmen i historien - hedras i sammanhanget handlar kanske om andra saker än ren kvalitet... Oavsiktlig humor är inte alltid det sämsta. Listan är överlag eklektisk men innehåller till största delen välbekanta titlar som ”Gudfadern”, ”Apocalypse Now” och ”American Beauty”. Kul som påminnelse om sådant man har sett, i vissa fall alldeles för länge sedan, eller sådant du borde ha sett för alldeles för länge sedan men inte kommit till skott med. Själv skulle jag aldrig erkänna att jag fortfarande inte sett hela ”Trainspotting", men det borde väl åtgärdas någon gång...snart.     

Dela |