Nolly Nummer Två

[ 2009-09-04 , Johan Lindahl]

Indien gör flest. Sedan kommer...Nigeria. Åtminstone enligt FN:s kulturdepartement UNESCO. År 2006 (inte dagsfärska siffror, men ändock) klämde Indiens filmindustri, även känd som Bollywood, ur sig 1091 långfilmer. Nigeria - vars motsvarighet numera går under smeknamnet Nollywood - svarade för 872. På tredje plats, ett akterseglat hangarfartyg åtminstone i kvantitetshänseende, landade USA med 485 långfilmer. De flesta från Hollywood kan man tänka sig, men knappast alla. Även där finns ju något som kallas independent-film (men var går gränserna för vad som är vad, egentligen?).

Om detta och mycket mer kan man läsa in artikeln ”Nollywood Rising” av Gbemisola Olujobi på websajten Truthdig. Där kan man lära sig att 56 procent av de nigerianska filmerna spelas in på olika traditionella språk i landet, medan 44 procent på engelska. De senare är antagligen mer attraktiva på exportmarknaden. Enligt en modern legend började också alltihop av en tillfällighet. En nigeriansk affärsman importerade 1992 alldeles för många videoband från Taiwan och visste inte vad han skulle göra med allihop. Så, en film om om en hustrumördande man som hemsöks av hennes spöke spelades in och blev snabbt en publiksuccé. En av orsakerna är att det fanns och finns få biografer och det mesta av filmkonsumerandet sker via video, även om det senare skedde en övergång till digitala format.

USA är dock fortfarande starkast på biomarknaden globalt, vilket kanske inte förvånar. Och vad gäller produktionstakten följdes topptrion år 2006 av Japan (417), Kina (330), Frankrike (203) och Tyskland (174).


     

Dela |