Bli inte ovän med Owen

[ 2009-08-06 , Johan Lindahl]

Inte den bästa filmen i sitt slag någonsin, men jag gillar slaget och det brukar räcka en bit. Lömska intriger på hög nivå och en lagom dos cynism om sakernas tillstånd här i världen, samt Clive Owen i en roll såsom skräddarsydd - hårdför men härjad och med oddsen emot sig. Filmen kan först se lite för kliniskt uträknad ut, men utvecklas till en mer kvävande effektiv historia. Och så har den med ett par obligatoriska rationaliseringar à la ”Greed is right...” eller "Corruption is how we win.." (från ”Wall Street” respektive ”Syriana”).

”The International" har tidigare recenserats här i spalterna och finns nu ute på DVD. I extramaterialet finns bland annat en bakom kulisserna-film som fokuserar bland annat på just kulisser - och riktiga ståtliga byggnader som det finns gott om i filmen. Det framgår att teamet ville få New York att se lite sjabbigt ut, till skillnad från Berlin, Luxemburg, Milano och Istanbul. Just det, det är en internationell odyssé. Regissören Tom Tykwer har dock också en del intressant att säga om sina filmskurkar, de högt uppsatta bankmän som delvis har sina förebilder i verkligheten:
- De är kultiverade och smarta; inte onda karaktärer. De gör affärer och är pragmatiska, men detta har utvecklats till ett tillstånd av okunnighet om konsekvenserna som pragmatismen för med sig.

Ligger tankegångarna i tiden eller? Filmen har sina brister, men den är definitivt sevärd. Inte bara på grund av den spektakulära skottväxlingen i museimiljö.     

Dela |