Världens värstingar?

[ 2009-07-24 , Johan Lindahl]

Ja, nu är vi där igen, med någon som ska lägga ut texten och lista det bästa, det bästa av det värsta, värstingarna bland de bästa eller...bara det värsta helt enkelt. Brittiska Futuremovies räknar i alla fall upp tio förslag på de mest kontroversiella filmerna genom tiderna, flera av dem välkända men inte alla lika universellt erkända som stor konst. Gemensamt är i alla fall att de haft förmågan att skapa skandaler och skarpa lägen i både kulturkonnässörernas korridorer och utanför. Djärvt nog har en alldeles ny film tagits med och gissa vilt nu... Ja, det är Lars von Triers ”Antichrist”.

Några andra exempel ur högen: David Lynchs ”Blue Velvet”, Monty Pythons ”Life of Brian”, Stanley Kubricks ”A Clockwork Orange” och Pasolinis ”Saló”. Påfallande många av filmerna gjordes under det uppenbarligen vildsinta 1970-talet, som jag själv mest har oskuldsfulla barnaminnen av. Men filmer från den eran brukar ju ha en tendens att framhålla andra egenskaper.

Om jag räknar rätt i hastigheten har vi på Russin recenserat fyra av de tio produktionerna på listan. Hör de hemma där - på listan alltså? Spontant skulle jag kunna överväga alternativ som ”Sinnenas rike”, ”Irréversible" och "Nationens födelse" av lite olika skäl. Och bara tio exempel är väl egentligen lite ynkligt...

Men se och bedöm själva för all del:     

Dela |