Russinrecensent såg inte klart skräckfilm

[ 2009-07-15 , Anders Lindahl]

Det händer inte ofta att jag inte ser klart en film. Det händer, när jag tänker efter, nästan aldrig. Det är liksom 'bad form' att inte hänga med till slutet.

Men så en dag skulle vi se på filmen "The Tomb" ur Nobles Dark Label-serie, och det gick bara inte. Efter en kvart var det uppenbart att detta skulle vara ett ogenomförbart projekt. Jag blev orolig att DVD-spelaren skulle ta skada, för att inte tala om min egen förmåga att hädanefter kritisera andra filmer. "Hell Ride" kändes plötsligt som en ganska okej rulle. Plötsligt önskar man att DV-formatet och digitala redigeringsprogram som vem som helst kan använda aldrig hade skapats.

Tydligen är Ulli Lommel rätt känd för att göra filmer som är så dåliga att man inte kan se dem, och det känns som en viktig tjänst till den filmtittande allmänheten att vidarebefordra denna otvivelaktigt sanna tes.

Nu hör det till saken att Noble Entertainments Dark Label lanseras som ungefärligen "gräddan av deras skräckutbud" och till deras försvar vill jag säga att det inte stämmer. De har släppt en massa bra skräck, men inte i första hand i denna serie. Kanske skulle Dark Label må bättre av att beskrivas som "serien för dig som vill se skräckfilmer som du annars aldrig skulle ha hittat någonstans". "The Chair" hade sina poänger, "Strippers vs Zombies" har något slags humor, men 'skräckgräddan' tillhör ingen av dem.

Nu väntar jag på Argentos "Mother of Tears". Kommer den trotsa trenden? Hoppas kan man ju alltid. Svensk release på den är i skrivande stund framskjuten till oktober och recensionerna från dem som haft förmånen att se den är så skiftande att inga tydliga slutsatser kan dras. Spännande!

(Okej, jag överdrev för dramatisk effekt - ingen film kan få "Hell Ride" att kännas okej vid jämförelse...)     

Dela |