Från förnyare till freakförklarad till...

[ 2009-06-28 , Johan Lindahl]

Jo, han gjorde ju faktiskt det, det som alla tjatar om nu. Förnyade musikvideon, den nyss avlidne Michael Jackson. Han som var stjärnan över alla andra stjärnor under det 1980-tal då jag själv upplevde tonårstiden och medieutbudet var aningen mer begränsat än nu. I en tid då det enda TV-bolaget i landet kunde påannonsera något i stil med att 'i kväll cirka klockan 23 när de yngsta gått och lagt sig, då kan ni andra ha chansen att se Michael Jacksons nya mycket speciella och banbrytande musikvideo ”Thriller”'. Det var säkert inte exakt så de sade, men det är inte omöjligt...

Just ”Thriller” regisserades ju av den då tämligen hete John Landis, medan ”Bad”-videon några år senare rattades av ingen mindre än Michael Scorsese (som jag nu lyckats nämna två bloggar i rad). Båda de exemplen stack ut för att de bröt upp det traditionella riv-av-låten-till-rörliga-bilder-konceptet och snarare såg ut som minimusikaler eller kortfilmer med en story byggd runt ett musikstycke. ”Bad” anges av IMDb som 17 minuter lång - var den verkligen så lång? Tydligen.

Ingen annan hade riktigt prövat sådana storvulna idéer i musikvideons värld - och inte så många efteråt heller, faktiskt. Rent konstnärligt sätter jag väl Peter Gabriels samlade musikvideobibliotek över Jacksons, men dock. Han var en ojämn artist, men som rimligen haft ett gigantiskt inflytande på hela populärkulturen de senaste 20 åren. Som så många andra hyllade artister genom historien misslyckades han troligen med att tygla sina egna demoner - vilka de nu egentligen var - förirrade sig in i en mörk tunnel och kom aldrig ut på andra sidan. Pardon my pop-psychology.

Min personliga favorit rent musikaliskt, blev ganska snabbt ”Beat It” och så är det nog fortfarande. Synd att han nu levt upp till titeln. Sov i frid.     

Dela |