Vad - är de inte alltid nöjda?

[ 2009-05-27 , Johan Lindahl]

- Läs min bok i stället, snälla!
Fler än en författare vars bok omvandlats till film har skriat i öknen, antingen för döva eller väl hörande öron i omvärlden. Nu presenterar The Onions A.V. Club (ja, jag har nog bloggat om någon av deras listor förut) 13 oturliga exempel på hur förlagornas sjösättare gett de efterföljande filmerna på båten.

Clive Cussler råsågade ”Sahara” med Matthew McConaughey som äventyrareen Dirk Pitt för fyra år sedan. Och utan att ha läst boken misstänker jag att han kan ha en poäng i det. Brian Garfield var inte heller överförtjust över hur filmversionen av ”Death Wish” (1974) förvrängde hans ursprungliga, mer komplexa budskap. Och att Stephen King tyckte att Stanley Kubrick totalt missförstått vad "The Shining” handlade om, det är kanske det mest kända exemplet av alla, som The Onion konstaterar. Serietecknaren Alan Moore å sin sida tar i princip på autopilot avstånd från alla försök att filma hans berättelser.

Överraskningar? Stanislaw Lem gillade tydligen ingen av de två inspelningar som gjorts av ”Solaris", filmer som jag pinsamt nog inte har sett men som bevisligen gjort intryck på många, särskilt Tarkovskijs tolkning 1972. ”Forrest Gump” älskades av....ganska många, men författaren Winston Groom var missnöjd. Filmbolaget lyckades på något listigt sätt få hela företaget att framstå som en förlustaffär och Groom fick gå till domstol för att tjäna någon liten hacka på rättigheterna överhuvudtaget. Shit happens, som Forrest skulle ha sagt. Men han förstod sig väl inte på pengars värde. Det viktigaste är att man har en ask choklad.


     

Dela |