Reklamblogg #1: lögnaktiga norrlänningar

[ 2009-05-07 , Anders Lindahl]

Som filmtyckare har man ju åsikter om det mesta som ens liknar film - och reklamfilm är inget undantag. Varför inte nyttja den ganska ospecificerade bloggen till att bredda spektrat på 'recensioner'?

Jag tänker på reklamen för Norrlands Guld som dyker upp så fort pucken ligger stilla i Hockey-VM. Hur tänkte de här? Hur går 'var dig själv för en stund' ihop med dessa sorgliga typer som måste ljuga för sina tjejer för att svinga en sejdel (3,5 % får man väl förmoda?) med sina vänner?

'Vad har du dragit för skröna för att få ynnesten att göra det du vill en liten stund?' lyder konceptet ungefär. Känns monumentalt misslyckat rent reklammässigt och slår ju effektivt undan den ganska sympatiska stil som tidigare Norrlands-reklam byggt upp. En arm stackare har till och med smitit undan från kroki-kurs, förmodligen ovetande om att han nobbar chansen att se en naken brud.

Det största kardinalfelet är hur man smyger in ett inslag av stress i en genre som bör spela på en känsla av avkoppling och trivsel - en lögn avslöjas ju alltid förr eller senare, det vet alla som någonsin sett en amerikansk film. Den där ölen kommer straffa sig down the line...

Nej, här får man hoppas på omedelbar skärpning - för NG:s egen skull. Själv är jag förstås helt immun mot reklam i mitt val av öl och baserar det enbart på huruvuda det är "förmodligen bäst i världen".     

Dela |