Six Degrees of Superstardom

[ 2009-04-11 , Johan Lindahl]

Skivan har jag lyssnat på många gånger genom åren, men filmen hade jag inte sett förrän nu; ”Jesus Christ Superstar” - the movie! Det passar väl i påsk, så tack för det SVT! Och jag visade mig gilla den här versionen också. Musiken som faktiskt inte passerat sitt bäst före-datum, energin, den anakronistiska dekoren (kulsprutor, stridsvagnar, flygplan och turistbussar, för att inte tala om klädmodet) och allt som vittnar om att den gjordes under eller strax efter hippie-eran, i regi av ingen mindre än Norman ”I nattens hetta” Jewison.

Ted Neeley i huvudrollen har inlevelse men inte riktigt samma röstresurser som Ian Gillan, Deep Purple-sångaren som är Jesus i originalinspelningen. Denna genomfördes och graverades ryktesvis ganska snabbt i ren ilska när skaparna Andrew Lloyd Webber och Tim Rice först fått nobben av musikalarrangörer som tyckte att idén var ”den sämsta någon någonsin haft". Men det blev bra ändå. Tillbaka till filmen: Carl Anderson är en väldigt drabbande och dynamisk Judas Iskariot, medan Herodes är en hedonistisk fjant, ungefär som i Gibson-passionen 30 år senare. Yvonne Elliman som Maria Magdalena är en av få som känns igen från skivan. Anderson avled tyvärr av leukemi 2004 och Neeley sjöng på begravningen, enligt IMDb.

Återstår bara att se en scenvariant någon gång i livet. Det går visst en i Sverige just nu, sägs det... Med någon herr Salo i huvudrollen. Har han tagit namnet efter Pasolinis sista film, eller hur var det? Pasolini gjorde ju på sin tid också en av de mest hyllade Jesus-filmerna, ”Matteuspassionen”. Så allt hänger ihop...







     

Dela |