Den man älskar agar man...

[ 2009-02-28 , Johan Lindahl]

Tough love - så kanske man kan sammanfatta filosofin bakom The Golden Raspberry Awards, mer känt som Razzies. De utser helt enkelt årets värsta insatser på film och har så gjort i snart 30 år. Vid årets ceremoni blev Mike Myers komedi ”The Love Guru" rikligt belönad.
- Vi koncentrerar oss på välkända filmer med hög budget och stora namn därför att de inte har någon orsak att vara så dåliga som de är, säger Razzie-grundaren John Wilson till tidningen Guardian.
Enligt honom har anti-priserna ibland rentav räddat karriärer. Sophia Coppola gav upp skådespelandet efter "Gudfadern 3” och blev i stället en Oscar-vinnande regissör, till exempel. De flesta som ”belönas” ser det som ett tvivelaktigt nöje att ta emot trofén och är följaktligen inte där, men det finns undantag. Halle Berry höll ett parodiskt tacktal efter utmärkelsen för ”Catwoman”, vilket Wilson uppskattar. Nyfikenheten på föregivet usla filmer kan också öka intresset för dem, hävdas i Guardians artikel.
Själv kan jag för övrigt rekommendera boken ”The Official Razzie Movie Guide” från 2005 där John Wilson lustfyllt slaktar favoritkalkoner från förr och senare. Man behöver inte hålla med i alla stycken. Det är kul ändå.     

Dela |