Brolin som Bush ute snart...

[ 2008-09-24 , Johan Lindahl]

”W”. Årets kortaste och mest kärnfulla titel? Eller den mest obegripliga? Det handlar om den fortfarande regerande amerikanske presidenten George W. Bush och det är, som ni kanske hört, Oliver Stone som snart släpper sin film om den man som möjligen vänt upp och ner på världen (som om den inte var snurrig nog innan) under sina åtta år i Vita Huset. USA-premiären är utsatt till den 17 oktober, alltså före valet om vem som ska ersätta Bush d.y. på den hyfsat viktiga posten.

Syftet med filmen så? Ja, enligt källor som IMDb hänvisar till framhåller regissör Stone att det här ska bli ett ”rättvist” porträtt av en person som ju många bevisligen har åsikter om - däribland regissören själv som ofta uttalat sig kritiskt om inte minst krigföringen i Irak. Och till brittiska filmtidskriften Empire framhåller han sin roll som dramatiker först och främst. Josh Brolin (senast sedd i "No Country for Old Men”) gör huvudrollen och säger sig inte heller vara någon beundrare av Bush, men resonerar ungefär som så att 'en komplett idiot får inte 50 miljoner människor att rösta på honom'.

Finns det en publik för det här i nuvarande läge? Det är en annan fråga, men själv är jag alltid nyfiken på vad Oliver Stone sysslar med; särskilt när rollistan ståtar med namn som Richard Dreyfuss, Scott Glenn, Thandie Newton, Jeffrey Wright och James Cromwell - för att nämna några. Den svenska premiären inträffar preliminärt den 8 december. Så dags lär vi också ha klart för oss om det blir den karismatiske visionären Obama eller krigsveteranen McCain som tar över ovala rummet efter 'Dubya'.     

Dela |