Suggestiv och spänningsladdad start på ”3 Body Problem”

[ 2024-04-20 , Johan Lindahl]

Alla var inte direkt rörande överens om att radarparet Benioff och Weiss avslutade sitt megaepos kring kampen om om en ganska obekväm tron på bästa möjliga sätt. OK, själv tillhörde jag en minoritet som var mer positiv än genomsnittet den där populärkulturellt överhettade våren för fem år sedan. Men nästan alla är nog fortfarande ense om att inledningen av ”Game of Thrones” var lysande. Inte minst de allra första scenerna i det allra första avsnittet. Och den förmågan verkar intakt. Här utspelas en obehaglig men väldigt stark bestraffningsscen från 1960-talets Kina där all form av kontrarevolutionär verksamhet och förbjudna tankar ska rensas ut. Vilket även kan innebära vetenskap som inte passar in i systemets filosofi. Det handlar alltså om Netflix nya scifi-satsning ”3 Body Problem”.

Första avsnittet växlar mellan just ett Kina i slutet av 1960-talet med oönskade element som får betala priset för att ha yttrat eller betett sig olämpligt enligt överheten, och en möjlig snar framtid eller alternativ nutid med fokus på Storbritannien i en värld där forskare i allmänhet verkar förvirrade över att något nytt och obekant har smugit sig in i deras välordnade system. De mest välinformerade verkar lätt panikslagna; vetenskapen kallas bokstavligen trasig. Stämningen är lite allmänt apokalyptisk och, inte att förglömma, flera vetenskapsmän och -kvinnor hittas avlidna under vad som brukar kallas mystiska omständigheter. Vissa börjar även varsebliva oförklarliga syner på himlen. Är det Gud som talar? Eller något annat som forskarvärlden inte fullt ut kan sätta ord på?

Någon koppling mellan de här två perioderna och platserna måste finnas. Vad? Överhuvudtaget är det en tät och händelserik första timme, med dialoger omväxlande på engelska och kinesiska, vissa bekanta nunor från just ”Game of Thrones” men framför allt något suggestivt och spänningsladdat som fångar uppmärksamheten. I alla fall min. ”3 Body Problem” ska vi bygga på en kinesisk science fiction-roman som tidigare inte fått särskilt mycket uppmärksamhet på våra breddgrader. Kanske har den inte ens funnits på svenska, om jag förstått rätt. Min egen insikt i detta parallella universum är alltså hittills mycket begränsat, men inledningen av serieversionen har åtminstone gett mersmak.     

Dela |