Sväng i societeten med ”Buccaneers”

[ 2024-01-01 , Johan Lindahl]

Jo, det är klart att alla vill ha sin egen ”Bridgerton”. En traditionell askungesaga i ny tappning, uppdaterad och helst inte så traditionell som traditionen bjuder, men ändå. Svängande kjolar och täta kostymer och i det här fallet dessutom kulturkrocken som är den drivande kraften i alltihop: tanken att britter och nordamerikaner under slutet av 1800-talet har ett naturligt samröre men också en del rätt bestämda uppfattningar om varandra. Som att britter vet hyfs (det där med tradition igen), vett och etikett och hur man för sig, något de präglat fram genom generationer. Medan de nyrika familjerna på andra sidan Atlanten breder ut sig alldeles för mycket, är högljudda och inte minst kvinnorna talar mer fritt ur hjärtat än de borde göra.”The Buccaneers” har anlänt.

Modet i de här historiska sammanhangen är inte min starka sida, men visst brukar det se ut ungefär så här? Musiken är fullständigt anakronistisk. I princip icke-diegetisk, alltså inte en del av seriens egen värld, men förekommer flitigt och smygs in på ett sätt som rytmiskt ändå gör den till en del av handlingen; som om det kunde vara det de dansar till på sina många tillställningar. För hur många tillställningar är det?

Vad handlar allt om, lite mer detaljerat? Jo, i sann Jane Austen-anda flickor som ska giftas bort eller har gifts bort. Till rätt eller fel man. Svårigheten är att reda ut vem som är rätt och fel. Och från det andra perspektivet, hitta ett brud av rätt sort, gärna från en familj med försvarlig kassakista. Systerskap kan vara på gott och ont. Familjehemligheter är ett obligatoriskt inslag. Och stora fina slott kan vi inte vara utan eller hur?

Det är lätt att hitta saker att störa sig på eller driva med. Men jag och min fru har i vinter tillbringat ett antal timmar företrädesvis kvällstid efter jobbet med att följa deras öden och äventyr. Och är du väl inne i smeten har det sin tjusning. Vem tar vem och vem inser att de borde gjort ett annat val, vilka skulle vilja göra helt omöjliga val i det samhälle som råder? De frågorna blir trots allt engagerande. Även om dialogerna knappast bryter någon ny mark och intrigen följer ganska givna ramar har åtminstone ett par personligheter lyskraft och något som gör att man vill fortsätta följa dem och hoppas att de någon gång ska hitta rätt i livet. Om det nu är ett 100-procentigt möjligt alternativ att hitta helt rätt på precis alla plan.

En sofistikerad såpa där de kulturella skillnaderna mellan just britter och amerikaner accentueras och upprepas några gånger för mycket. Liksom alla varv som dras kring unga passionerade människor som har svårt att bestämma sig, men samtidigt kan vi skönja det framförallt familjegenererade tryck som utövas i de mer priviligierade klasserna. Väl framme vid säsongsfinalen är det tydligt att berättelsen långtifrån är avslutad. Och det är sannolikt att Apple TV+ ser en kommande guldgruva här som man gärna vill mjölka ett tag till.     

Dela |