Störtdykningar i strömningsfloden: ”Screwballs” (1983)

[ 2023-10-15 , Johan Lindahl]

Ur replikbiblioteket:
– I am not worried about the commies coming to get us. I am worried about us getting to come at all.

Allting skriker B-film redan från början. I den här genren som var populär för ett fyrtiotal år sedan, med tonåringar som är hysteriskt horny hela tiden och vistas på amerikanska skolor där alla hämningar släppts lösa och någon form av urspårat könskrig pågår. Förvänta er inga finkulturella stilpoäng här inte. Vänta förresten, ska jag vara noggrann så är det här en komedi tillkommen i Kanada. Även om det viftas med amerikanska flaggor och även framförs en nationalsång som vi har hört ganska många gånger vid det här laget. Möjligen ska det finnas ett par olika versioner med olika nationalsånger, men det kanske är mindre viktigt i det stora hela. Var kan detta hittas för närvarande? Amazon Prime Video.

Allting är övertydligt och alla är karikatyrer. De coola kontra deras motsatser och dubbeltydigheter så uppenbara att de inte kan missas på något sätt. Kan säkert kallas misogynistiskt om det tas på för stort allvar, men ena halvan av manusduon heter Linda Shayne, som även spelar en av de mer framträdande birollerna (vid namn Bootsie Goodhead) och tydligen fortsatt regissera på egen hand senare. Jag bara nämner det i förbifarten. Det här är en film från en annan tid, av en typ du redan från början kan säga ’inte särskilt bra’ men kan vara lagom roande – kanske främst någon sen kväll när du inte råkar ha några pretentioner alls.

Purity. Den rena. Snygg och eftertraktad men svårfångad av pojkar i alla kategorier. Hon lyckas manipulera en handfull av dem till kvarsittning och där börjar de ruva på hämnd. Vilken sorts revansch? Beröva damen på hennes berömda oskuld som hon tydligen är ensam om på hela skolan. Eller åtminstone någonting som kan sägas vara i närheten av att skala av något av den där synbara renheten de retar sig på. Skolan heter för övrigt ’T and A High School’, rektorn ståtar med efternamnet Stuckoff, en av killarna i kvarsittning heter Jerkovski och så vidare. Bara så att ni vet. Här är i stort sett alla lite lagom upptända av begär större delen av tiden, vare sig de medger det eller inte. Även ett par av lärarinnorna visar sig lagom förföriska på lektionstid.

Marginalanteckningar: I en sekvens som utspelas på en drive in-bio visas en äldre, inte så högt ansedd film med namnet ”Wild Women of Wongo”. Den filmen har fått en låt tillägnad sig av bandet The Tubes från ungefär samma period som filmen kom. Till och med samma år kanske. Frågan är vem som inspirerade vem? Av alla lagom grovkorniga gags kommer kanske höjdpunkten, eller den lägsta om man så vill, efter nästan exakt en timme. Incidenten i en bowlinghall är fullständigt osannolik men en komplett mardröm för medlemmar av den manliga varianten. Åtminstone till att börja med...

”Screwballs” (alternativt försvenskad till ”Knasbollar”) är alltså inget under av sofistikation – vilket kan konstateras redan efter några minuter. Men med rätt nivå av rimliga förväntningar är den ibland förvånande rolig och ganska gladlynt på ett befriande sätt mitt i alla sina försök att gå lågt och landa med en duns. Det kunde vara ett intressant sociologiskt experiment att visa den för en grupp övre tonåringar av i dag och studera reaktionerna. Eventuellt riskfyllt. Kanske olagligt. Men intressant.     

Dela |