Djupdykningar i julfilmsfloden: ”Spirited” (2022)

[ 2022-12-30 , Johan Lindahl]

Ni trodde väl inte att julen var över? Det är väl fortfarande tjugondedag knut som gäller - eller? Musikaler. Visst hör de hemma i juletid. Särskilt nyskrivna. Och särskilt om de levererar ett oväntat inspirerat sång- och dansprestationsnummer i flera akter av Ryan Reynolds. Måste vara något av det bästa han gjort på flera år. Det kanske hjälper att ha en Will Ferrell att konfronteras med och matchas mot i en nytolkning av den gamla hederliga julsagan om Mr Scrooge av Charles Dickens. Här finns dessutom ett helt kavalleri av julänglar som försöker ställa saker tillrätta genom att få ordning på folk som borde kunna åstadkomma godare saker på jorden om de justerar attityd en smula. Men, det kan finnas hopplösa fall som staben helst inte ger sig på. Så naturligtvis måste några av dem få för sig att ge sig på ett sådant fall. En skicklig men alltför självcentrerad sociala medier- och allmän-PR-fixarsnubbe som kan konsten att förföra sina kunder men i förbifarten splittrar världen snarare än förenar den.

Och kanske finns här något här även för de gamla julspökena att själva lära sig? I en tvåtimmarsorgie som innehåller förvånansvärt få svackor men öser på med regelbundna massdansuppvisningar, kluriga kameraåkningar och lagom ekivoka repliker i en förhållandevis familjevänlig film som lyckas undvika det allra mesta sentimentala så att konceptet faktiskt kliver iland utan att slarva bort sin potential i slutet.

Solosånginsatserna är knappast den mest framträdande styrkan hos varken Will Ferrell eller Octavia Spencer, men det är knappast huvudsaken heller. Det svänger ändå. Särskilt när filmen förklarar förolämpningsterminologi från 1800-talets England i steppdansnumret ”Good Afternoon to You!”. Hur sanningsenlig är den sången? Tja, kanske inte hundra procent, men det spelar också mindre roll i sammanhanget. Kan ”Spirited” rentav bli en framtida julklassiker? Alltför tidigt ställd fråga, men ändå. Och kom ihåg: underskatta aldrig den undertryckta ilskan hos genuina julgransodlare som ser marknaden sopas undan av plastprodukter…

Verkshöjdsfaktor: 4 av 5
Världsförbättrarbudskapsfaktor: 4
Julstämningsfaktor: 4,5     

Dela |