Drabbande drömliv i ”Djävulens tid”

[ 2022-11-19 , Johan Lindahl]

- Du låter inte orolig, Lucy. Du låter rädd.
Vargtimmen. Eller tiden där onda krafter ska vara som mest aktiva. Som i rysaren ”Besatt” jag vill minnas mig ha sett på bio för kanske 15 år sedan. Det där att vakna vid en tidpunkt när man inte har tänkt gå upp och sedan har svårt att somna om, är en verklighet för många av oss otrevligt regelbundet eller hur? Fenomenet utforskas kanske närmare i aktuella brittiska serien ”The Devil’s Hour” (eller ”Djävulens tid”).

Kan det ligga något mer bakom? Som för socialarbetaren Lucy. Hon dränks nattetid nästan konstant i drömmar, visioner eller rena hallucinationer. Drastiska sådana som slutar med raskt uppryckande ur sömnens tillstånd klockan 3.33. Som om inte vardagen vore nog, med konkreta samhällsproblem att konfrontera i tjänsten, en egen son som läkarna förgäves försöker diagnostisera för hans avvikande beteendemönster. och en del annat att bita i. I handlingen förekommer även en brottsplatsundersökande polis som själv lider av svårigheter att hantera synen av blod. Kan vara något av ett aber i det jobbet. Och så möter vi en mystisk inlåst man med bister blick. Ingredienser som kan passa i en standardmässig kriminalhistoria eller i något mer utpräglat skräckorienterat. Inledningsvis är det svårt att sätta fingret på precis vilken typ av serie det här ska vara. Ambitionerna spretar, på ett lovande sätt.

Jessica Raine är åtminstone omedelbart övertygande under omständigheterna som stundtals sömnlösa socialarbetaren och veteranen Peter Capaldi behöver inte visa sig många sekunder för att ingjuta respekt med sin behärskat råa intensitet.     

Dela |