Störtdykningar i strömningsfloden: ”Like Dogs” (2021)

[ 2022-08-21 , Johan Lindahl]

Kidnappad, inlåst i något otrevligt spartanskt utrymme och behandlad som en hund. Låter kul. Eller hur? Efter någon tid upptäcker unga Lisa att hon inte är ensam om att tilldelas hundmat och överhuvudtaget sakna alla de vanliga bekvämligheterna. Hur kan de olyckliga hjälpa varandra? Det här är introduktionen till ”Like Dogs”, en av många lågbudgetproduktioner som i strömningssammanhang framförallt poppar upp i menyn hos Amazon Prime Video och inte på så många andra ställen.

Ganska snart kommer en twist. Och några till. Eller åtminstone förvecklingar i handlingen, sådana som är nödvändiga för att det ska bli en handling. Så mycket kan sägas: filmen utspelas i anslutning till ett universitet där någon typ av experiment pågår. Filmen i sig ser också ut som ett verk av en examenselev på filmskola. Med begränsad budget, men ändå fler tekniska möjligheter än motsvarande filmstudenter skulle haft för några decennier sedan. Inte helt utan talang, även om manuset är högst ojämnt och växlar mellan sociologiska ambitioner och skräckestetik på ett inte helt bekvämt sätt.

Skådespelarinsatserna är (som man kan anta i sammanhanget) även de ojämna. Annabel Barrett i huvudrollen är efter omständigheterna den som bär filmen och klarar av att uttrycka tillräckligt mycket för att hålla den vid liv. I övrigt är det påfallande platt rakt över. Och man klarar sig definitivt inte från att kläcka ur sig en rad repliker med klyschvarning. Dessa tenderar att staplas på varandra mer frekvent ju längre allt pågår. Strängt taget blir allting kvalitativt sämre ju mer filmen rör sig in i välbekant skräckterritorium. Välvilligt uttryckt, är ”Like Dogs” synbart en film där ett gäng entusiaster visar att de vill upp genom att leka med formen och åtminstone starta med en idé som har viss potential, vilken sedan leder fram till en allt mer strömlinjeformad historia, trots alla försök att överraska. Men, det är ändå gjort med något slags glimt i ögat och som ett experiment i sig självt. Av personer som kanske kan utveckla sina talanger och sätta sig själva på kartan när de gjort sina, ursäkta, hundår.     

Dela |