Film Noir på SVT Play - passa på innan fönstret stänger

[ 2022-01-15 , Johan Lindahl]

Jo, halvannan vecka till finns de flesta kvar. Strax före årsskiftet laddade SVT Play upp med en hel bunt gamla kriminalrullar från den period som ofta kallas Film Noir. Som regel svartvita filmer med brott i centrum och knepiga relationer. Gärna lagom härjade figurer och antihjältar kombinerat med målmedvetna kvinnor som överlistar inte alltid så intelligenta män. Med mera. Genren har genererat ett antal klassiker men också en hel del som lätt faller under radarn. Så var ska man börja? Säg det. Två exempel på filmer jag själv inte sett förut:

”Vittnet som försvann” (1950): Relativt kort och driven skröna om en man som blir motvilligt mordvittne och sedan flyr brottsplatsen. Många vill veta var han håller hus: polisen, förmodligen mördaren och så frun. Bra tempo, dräpande dialoger och mycket fokus på frun (Ann Sheridan) som kanske är den egentliga huvudpersonen. Rafflande och lätt yrselframkallande final på nöjesfält!

”Flykten till Havanna” (1946): Krigsveteran i behov av jobb söker ett sådant som chaufför till en gangster. Dessutom utvecklar han ett vänskapligt förhållande till arbetsgivarens fru, som verkar aningen missnöjd med sitt liv. Vad kan gå fel? Gott om lurande hotfullhet under leenden och välformulerade fraser. Samt en serie förbryllande vändningar som anstår en film i den här genren.

Vidare finns mer eller mindre kända och alternativt kultförklarade titlar som ”Jakten till gränsen”, ”Lysande gift”, ”Hämndens skugga”, ”Fyra maskerade män”, ”Farlig omväg”, ”Kvinna i rött” och några till. En tid till finns de alltså kvar men som regel inte längre än till slutet av januari. Ett fönster för att orientera sig mer i en viss inflytelserik period i filmhistorien.     

Dela |