Fler infernaliska intriger i andra omgången ”Secret City”

[ 2021-08-08 , Johan Lindahl]

Hon är tillbaka! Undersökande reportern Harriet Dunkley som reder ut korruption och jagade suspekta politiker i en rejäl härva för några år sedan i miniserien ”Secret City”. Nu har en ny omgång funnits ute ett tag på Netflix. Med fler intriger på australisk mark, företrädesvis placerade i hufvudstaden Canberra. Här smäller det bokstavligen redan efter ungefär två minuter, samtidigt som hufvudpersonen Harriet är på väg att släppas ut i friheten igen. Jo, hon fick betala ett pris för sina undersökningar i den första miniserien och har på sina håll, till exempel i statsapparaten, stämplats som en förrädare. Vad ska hon göra nu? Och hur hänger de nya trådarna som kastas ut ihop, om de gör det? Saker går snett i Afghanistan. Exploderande hus i australisk villaförort skylls på gasläckor. En irakisk väninna till Harriet vill ha svar på något som hände hennes familj för flera år sedan. Ett mord skakar hela maktapparaten. Militärmakten verkar ha en del besvärande hemligheter.

Harriet får ett nytt jobb men det är oklart om hon utgör en tillgång eller en belastning för sin nya arbetsgivare. Konstanta konfrontationer i korridorerna där politiker och representanter för säkerhetsapparat och andra viktiga myndigheter rör sig. Personer från olika sammanhang misstänks vara terrorister eller på annat sätt en fara för samhället och staten. Här händer det grejer. Och även Australien förfogar över viss övervakningsteknik att använda mot andras medborgare och sina egna. Vem kunde ana?

Det tar inte lång tid att koppla greppet igen. Fler konspirationer, givetvis, vad de nu exakt består i den här gången. Den ständiga frågan om vem man kan lita på och hur väl man känner sina vänner - i den mån man har några kvar. Och vilka i politiken som går vems ärenden. Inga nya beståndsdelar, men serien har något. Inte minst har den Anna Torv som ni kan ha sett i exempelvis ”Mindhunter” och ”Fringe”.

Den ibland spända samarbetssituationen mellan USA och Australien som bland handlar annat om satellitövervakning är en viktig ingrediens, liksom överhuvudtaget det militärindustriella komplexet och dess inflytande. Politiker som kanske faktiskt menar väl men inte räcker till. Andra som kan komma ganska långt med verkliga ambitioner att förändra, samtidigt som de dras med sina egna brister. Och andra som rakt av är korrumperade. Vi har sett det förr och det var i princip byggstenarna i första omgången av ”Secret City” också. Men som sagt, den har något visst.

Inte minst för att den andas något liknande systemkritik. Det handlar inte om enkelt ont mot gott. Vissa politiker försöker till och med göra det rätta men hämmas av allt de måste ta hänsyn till i sin position. Så även tjänstemän inom staten och mediala aktörer. Ingen är helt ren och ingen - med några undantag - är helt igenom smutsig. Världen är ur led men det går att krama en hel del dramatisk nerv ur det förhållandet.     

Dela |