Underhållande, fartfylld framtidsvision i ”Upload”

[ 2020-05-16 , Johan Lindahl]

- Det här är första dagen på resten av ditt liv efter detta!

Allt går att laddas upp och ner. Det vet vi redan. Eller det mesta. Men hur blir det i framtiden? Ett försök att teckna en vision av vårt digitala liv nu och även i det nästkommande tycks vara grundbulten i nya serien ”Upload”.

Slut är alltså inte slut. I alla fall inte om man betalat för tjänster som erbjuds av olika företag, mer eller mindre fashionabla. Minnen lagras och används för att bygga upp en tillvaro på andra sidan floden Styx, bildligt talat. Så mycket tid att smälta själva förutsättningarna för livet i den här nya världen får vi kanske inte i det inledande avsnittet. Tempot är högt och snabbt introduceras individer som inrättar sig i den nya vardagen, liksom programmerare som arbetar med att konstruera den nya virtuella verkligheten för de hädangångna.

Skådespelarna är generellt sett inte de mest bekanta. Men det händer något hela tiden. Tonen är lätt sarkastisk. Slick design. Självkörande bilar. Alla är inte lika mentalt redo för en ny virtuell existens. Det är väl en sak om man redan var på sin ålders höst eller stadd vid svajande hälsa och länge varit beredd på att lämna jordelivet. Men det kan gå fort. Olyckor inträffar. Vad finns då att anpassa sig till och vilka val ska man göra? Känner du igen dig själv i din nya skepnad eller har något viktigt justerats? I värsta fall har du inte själv full kontroll över dina önskemål, utan har i hastigheten låtit någon efterlevande få lite för mycket insyn, inklusive lösenord till ’köp inuti appen’ i det programmerade paradiset. Hur mycket måste rattas in rätt, från frisyrer och finmotorik till hela den fysiska verkligheten som inte längre är fysisk?

Något med det här upplägget är åtminstone vid första anblicken friskt och fartfyllt. Ganska lovande. Frågan är om det kan fungera i längden som, säg ”The Good Place”. Eller om de bränner slut på energin och idéerna efterhand. Facit väntar någonstans på andra sidan.
     

Dela |