Kaxiga sydafrikanska spioner i ”Queen Sono”

[ 2020-03-14 , Johan Lindahl]

Vi behöver alltid lite fartfylld och färgsprakande, lätt äventyrlig och inte överdrivet tungsint underhållning ibland, eller hur? Kanske särskilt nu. Ja, ni vet vilka tider vi talar om. Kommer vi alla att hamna i karantän med konserver, kaffe och kabel-TV som främsta sällskap? Eller går hela civilisationen i komplett konkurs?

Agenter i Afrika. Närmare bestämt framförallt en kvinnlig spion stationerad i Sydafrika men med ett bredare geografiskt arbetsfält. Kan det vara något? Pilotavsnittet öppnar i för genren klassisk stil med övervakning på offentlig plats, springande i gränder och andra eskapader. För att sedan stilla ner sig en smula och bygga upp en bakgrund, inte minst kring vem huvudpersonen Queen Sono (Pearl Thusi) är. Var hon kommer ifrån. Barndomstrauman. Vad hon vill och inte vill diskutera. Och en del skissande kring Sydafrikas förflutna under apartheidtiden.

Dialogen är kanske inte så distingerat finstilt utan ganska rak på sak, på gott och ont. Tillräckligt frispråkig och fyndig för att hålla igång intresset. Men inte så subtil. Kommer nu resten av första säsongen att koncentrera sig mest på Queen Sonos olika spionäventyr eller på sökandet efter sanningen om hennes mammas död flera år tidigare? Inledningen är i alla fall hyfsat engagerande på sina villkor.

Just det, tydligen var detta den första afrikanska originalserien beställd av Netflix. Kan vara värt att nämna, även om konkurrenten ”Shadow” var snabbare med produktionen och hann börja sändas först. Allt enligt Wikipedia.
     

Dela |