Digitala drömmar och dödligt allvar i ”Devs”

[ 2020-03-08 , Johan Lindahl]

Även om man inte visste att det här var Alex Garlands baby skulle det kanske gå att gissa. Kanske. Nu är det svårt att veta säkert eftersom det var en av detaljerna som gjorde mig intresserad. Karln hyser uppenbarligen en viss fascination för människans relation till teknik och kanske framför allt till de nya möjligheter som öppnar sig med artificiell intelligens och en digital utveckling som kan sluta i princip var som helst. Miniserien ”Devs” inleds i nästan hypnotisk stil och kretsar kring aktiviteter på ett företag som sysslar med avancerad artificiell forskning och, ja, vad det nu egentligen är som de utforskar. Somliga sektioner är mer omgivna av hemligheter än resten. Där, inne i det allra heligaste, hamnar en ung talangfull specialist på AI, en man med ryska rötter och en flickvän som huserar på en annan avdelning i koncernen.

Skaparen av serien eller snarast det universum som snabbt etableras, är alltså mannen bakom ”Annihilation” och kanske mer direktrelaterat, ”Ex Machina”. Och högteknologin i all ära, här rör vi oss tidigt in i ett filosofiskt och existentiellt spektrum. Vad är verkligt, vad är en illusion, och spelar det någon roll? Vad förväntas unge Sergei egentligen göra på den nya posteringen i ett separat komplex med synnerligen speciella säkerhetsanordningar - och varför har han blivit kallad dit? Redan den första halvtimmen av det första avsnittet hinner med en hel del omvälvande händelser, ackompanjerade av en ljudläggning som omgående ger hela produktionen en säregen profil. Suggestivt och med föraningar om att ingenting riktigt är vad det ser ut att vara.

Och det här är väl bara upptakten. Sergeis flickvän Lily börjar ana oråd när hennes partner plötsligt försvinner. Hur? Varför? En konspiratorisk atmosfär har grundlagts. Vad kommer att stå i fokus fortsättningsvis?

Hittills finns de två första episoderna ute på HBO Nordic.     

Dela |