”Britannia” brötar vidare

[ 2019-12-01 , Johan Lindahl]

Riktigt säker på ambitionerna var jag nog aldrig under den första säsongen, mer än de tycks vilja inscensätta någon variant av hallucinatorisk rockopera kring Britanniens födelse. Eller det splittrade örike som en gång omformades av invaderande romare. Vi talar alltså om tiden för snart 2000 år sedan. När serien nu återvänder (på HBO Nordic) gör prologen en liten avstickare till en annan romersk provins i Palestina, där General Aulus (David Morrissey), presiderar över avrättningen av några dömda förbrytare, inklusive en man från Nasaret som senare skulle visa sig bli mer beryktad och inflytelserik på lång sikt än någon av de övriga karaktärerna i serien. Men Aulus, som vi redan känner från första säsongen som en kaxig kille med ett rymligt samvete, är nu kanske 15 år senare ansvarig för den invaderade styrkan på de brittiska öarna. En plats som vid upprepade tillfällen döms ut som en besvärlig avkrok, inte minst när kejsaren Claudius kommer på motvilligt statsbesök för att syna utkanterna av sitt imperium.

Just den kejsaren i den här versionen verkar också mer stöddig än vad man kan minnas från den klassiska 1970-talsserien ”Jag, Claudius”. Men han anser elefanter vara väldigt obekväma riddjur. Hans styrkor kontrollerar nu det nya territoriet med hjälp av undersåtar från befolkningen som fanns där innan. Men så finns de där druiderna, mystiska prästliknande andliga ledare vars visdomar styr det mesta av folkets tänkesätt - åtminstone enligt general Aulus som fruktar deras inflytande när han nu ska försöka behärska det här besynnerliga området. Och han har sina idéer om hur de nya undersåtarna ska tämjas, idéer som han är fast besluten att genomdriva oavsett om andra har invändningar. Även om det skulle röra sig om en kejsares invändningar...

Stämningen verkar i stort sett intakt, men ett visst generationsskifte har inträffat sedan vissa tongivande karaktärer avpolletterades bryskt i slutet av första säsongen. Vad månde bliva i fortsättningen? Av någon anledning är jag i alla fall fortsatt nyfiken på det. Att det inte slaviskt handlar om att rätta sig efter historieböckerna visste vi väl dock redan tidigare, vi som nu råkat följa utvecklingen fram hit.
     

Dela |