Årets Oscar-tips 2019. Bara för att.

[ 2019-02-24 , Johan Lindahl]

Vem vinner? Varför? Och blir det någon show överhuvudtaget? Frågorna är legio detta år, mer än någonsin, kan man frestas tro. Om man konsumerat en eller annan podcast på filmtema den senaste tiden, så har flera av dem uttryckt något liknande direkt oro över vad som egentligen kommer att inträffa söndag kväll. Och om det kommer att vara intressant för någon utanför filmbranschen. Nu gäller de där farhågorna snarare galan i sig, hur den organiseras, vad som kommer att vara med och om det verkligen blir en gala utan en huvudsaklig värd som leder massan genom havet som en modern Moses. En tidigare utsedd sådan lots hoppade - som kanske är bekant - av på grund av kontroverser kring gamla tweets. I princip.

Problemet är i alla fall inte att det skulle saknas prisvärda filmer. Den här gången har jag sett fler av de nominerade i klassen ’Bästa film’ i förväg än jag brukar ha hunnit med. Sex av åtta så här långt. Av dessa är min personliga favorit, just det, ”The Favourite”, i hård kamp med framförallt ”Roma”. Men det är ett starkt fält och många har kommenterat det möjligen ovanliga i att två eller tre påfallande publiktillvända filmer som setts av miljonhövdade skaror världen över blivit nominerade i klassen. Främst syftar man väl på ”A Star Is Born”, ”Bohemian Rhapsody” och ”Black Panther”. De är långtifrån bara omhuldade kritikerfavoriter, i den mån de nu har omfamnats av experterna på området. Meningarna är ju synnerligen delade kring framförallt Queen-biografin där regissören Bryan Singer på senare tid blivit persona non grata och försvunnit ur synfältet. Samtidigt har alltså just den trion verkligen blivit internationella publikmagneter. Ska jag våga mig på någon förutsägelse? Kombinationen av finsmakeri, stilkänsla och klass i alla avseenden borde ge ”Roma” en rejäl chans. Men det faktum att den visats på Netflix i större delen av världen, är det en nackdel här? Att döma av tidigare ceremonier i vinter och det allmänna debattläget verkar ”A Star Is Born” ha tappat det mesta av favoritskap i alla kategorier där den nominerats. ”Green Book” som jag själv inte sett än omgärdas också av diskussioner kring dess förhållande till en föregiven verklighetsbakgrund. ”BlacKkKlansman” hade jag tänkt hinna med sedan den släpptes på hembio nu i februari, men… Tyvärr. Nej, jag chansar på att det trots allt blir just ”Roma”.

Många har synpunkter på vad som berättas och utelämnas i ”Bohemian Rhapsody” men de flesta är överens om att Rami ”Mr. Robot” Malek gör ett storstilat porträtt av Freddie Mercury. Jag tar den lätta vägen och tippar honom som bästa manliga huvudroll. Även om Christian Bales förvandlingsnummer i ”Vice” är minst lika imponerande. Och att Bradley Cooper kanske trots allt har lite momentum kvar för huvudrollen i sin egenregisserade ’en stjärna föds och en annan sjunker’-story. För den kvinnliga motsvarigheten skulle jag spontant gärna se Yalitza Aparicio från ”Roma”. Olivia Colman är dock fantastisk i ”The Favourite” och jag sätter en symbolisk slant på henne. Glenn Close har redan fått smaka på folkets, eller åtminstone vissa institutioners kärlek för ”The Wife”. Själv har jag inte sett den. Lady Gaga som stigande stjärna i Coopers regi har nog tappat lyskraft. Rätt eller fel? Vi vet om ett antal timmar.

Manlig biroll låter jag bli. Tre av de nominerade filmerna har jag inte hunnit se. För den kvinnliga birollskategorin har till exempel både Emma Stone och Rachel Weisz från ”The Favourite” chansen. Jag tippar… Stone.

Regi: Alfonso Cuarón har visserligen redan fått en sådan tidigare, men när det gäller synlig styrning tydlig vision så är ju ”Roma” ett sådant paradexempel att han helt enkelt måste vara en favorit. Igen. Där har jag ett par luckor själv. Hur bra är till exempel ”Cold War”?

Originalmanus: ”First Reformed” har blivit mer än en smula styvmoderligt behandlad. Paul Schrader kanske får något slags erkännande här. Eller också blir den helt ignorerad och det är troligare att den statyetten landar hos duon bakom storyn i ”The Favourite”. När jag ska försöka säga något om bästa manus efter förlaga blir det svårare. Har bara sett två av de nominerade, varav en lite förvånande är Bröderna Coens västernfilm ”Buster Scruggs” med sin episodkaraktär. Svårtippat. Jag låter bli.

Foto: Jag drar väl till med ”Roma” igen även om det kanske börjar bli löjligt mycket här. Men den är ju bland mycket annat väldigt snygg. Produktionsdesign och kostymer är väl sådana områden där ”Black Panther” skulle kunna få ett par vinkar eller lite mer än så från juryn. Så framgångsrik som den varit så bör den väl inte gå heltigenom tomhänt härifrån. Jo förresten, de har ju chansen på musik också - där en svensk satt tonen. Bokstavligen. Även i makeup finns en svensk segerchans för filmen ”Gräns”.

Mer än så vågar jag inte profetera om. Möjligen att bästa utländska film lär handla om antingen ”Roma” eller ”Cold War”.

Tänker jag själv se galan? Tja, i så fall borde jag väl ha tagit ut en semesterdag på måndag och det har jag inte gjort. Dessutom skaffat mig ett konto på Aftonbladet Plus. Inte heller ordnat. Det får väl bli YouTube-glimtar och ett frosseri i filmpodcastarnas postmortem efteråt. Antar jag.     

Dela |