Underhållande förvecklingar kring mexikansk blomsterbutik

[ 2018-10-27 , Johan Lindahl]

Den här familjen alltså. Komplicerade klaner är en stapelvara i serievärlden. Och detta är inget undantag. I mexikanska dramedin ”La casa de las flores” på Netflix möter vi en till synes ganska välbeställd släkt, som dock inte oväntat huserar ett antal hemligheter. Nu studsar dessa upp till ytan en efter en efter en… När patriarkens hemliga älskarinna hängt sig i det allra heligaste (blomsterbutiken) mitt under en storstilad sammankomst börjar dominobrickorna falla i rask takt.

Ingredienserna doftar såpa, men det gör egentligen det mesta vi ser. Serieskaparen Manolo Caro demonstrerar märkbart högre pretentioner och produktionsvalörer än så. I behändiga halvtimmesavsnitt avhandlas den ena komplikationen efter den andra, mestadels till komisk effekt. Dottern som kommer hem från USA med sin afroamerikanska fästman och väcker förvånade reaktioner i sin på ytan traditionellt orienterade överklassfamilj. Sonen som försöker förklara för föräldrarna att han vill göra slut med sin fästmö och officiellt bilda par med en annan man. Den lojalaste av döttrarna som alltid ställt upp för farsan, men börjar känna att hennes ansträngningar inte mottas av omgivningen med den tacksamhet som sig bör. Hemhjälpen som har svårt att hålla tyst med alla hemligheter hon får höra. Den bedragna matriarken som både odlar egna intriger och en del inofficiella grödor i sina växthus. Och så vidare. De 13 avsnitten i den första säsong som hittills levererats, levererar i sig stadigt nya överraskningar och bitterljuva betraktelser över hur svårt det är att få livet att bli så perfekt som man skulle vilja att det vore.

Perfekt i sig? Njae, så är det väl sällan. Men definitivt förtjänt av att inte totalt försvinna i, ja - den prunkande floran av nyproducerade serier som finns på marknaden just nu och inte verkar avta i publiceringstakt inom överskådlig tid.     

Dela |