Snårig men spännande start på ”Collateral”

[ 2018-04-02 , Johan Lindahl]

Ett pizzabud mördas efter en till synes rutinmässig hemleverans. Vem skulle göra något sådant och framför allt varför? Det blir upprinnelsen till en mordutredning med synliga förgreningar utöver det förväntade. Ja, de flesta brott av den här typen vi ser i seriesammanhang har ju kopplingar någon annanstans, längre bort än man tror. Men vart ska de leda den här gången?

London. Det är Brit Crime av en modell vi kan känna igen, med fokus på ett antal folkliga företeelser och en överblick över samhället som det ser ut i dag överhuvudtaget. Liksom hur människor relaterar till varandra. Bakom ”Collateral” står David Hare, en erfaren manusförfattare och ibland regissör som häromåret besökte Göteborgs filmfestival och berättade en hel del intressanta saker i samband med visningen av hans thriller ”Page Eight”. Mycket i den kretsade kring underrättelseverksamhet och de organ som bedriver sådan i Storbritannien. Dessa verkar indirekt inblandade även den här gången. Men först introduceras i rask takt olika individer som berörs av brottet. Den gravida polisutredaren Kip (Carey Mulligan) som tidigare haft en del andra jobb, till exempel lärare, ’innan det blev för våldsamt’. Den ensamstående mamman som beställde pizzan och hörde skottet, en inte alltid helt lättbegriplig dam som visar sig vara ex-fru till en parlamentsledamot, som även han har beröringspunkter till andra indirekt berörda personer, inklusive ett vittne till skjutningen. Offret kommer från Syrien och släktingarna som är flyktingar dras in i utredningen. En kvinnlig präst som kommit ut ur den proverbiala garderoben. En kvinnlig TV-programledare som har något slags förhållande med parlamentsledamoten, vilken för övrigt verkar vara en hyfsat anständig kille och inte omedelbart identifierbar som korrupt skojare. Et al…

Ja, det är lite snårigt. Det går undan. Första avsnittet ritar dock upp en karta som gör att det känns akut angeläget att fortsätta följa. ”Collateral” är också en miniserie med vad som i dagens TV-klimat känns som ett lagom antal avsnitt värt att investera i. Så här långt i alla fall. Visas i Sverige av Netflix.     

Dela |