Spansk stöt i pappershus - spännande seriestart på Netflix

[ 2017-12-30 , Johan Lindahl]

En stöt. Gisslan. En perfekt plan. Ett aningen omaka kombinerat gäng av brottslingar med en förmodat genialisk mastermind som ringledare. Vad kan någonsin gå fel under dessa förutsättningar?

Netflix har på senare tid varit allt mer generösa med att lägga ut både filmer och serier på spanska. Ett av de senaste exemplen är ”La casa de papel” - Pappershuset, rätt rakt översatt. Och de första avsnitten lovar en hel del. Även om seriemakarna uppenbarligen sneglat både en och två gånger åt Spike Lees gisslandrama ”Inside Man” med Clive Owen och Denzel Washington, så får man utgå från att de har ännu fler ess i rockärmen att plocka fram för att hålla intrigen igång i ytterligare ett antal avsnitt.

Skäl som talar för detta: en spirituell, spänningsladdad och ofta oförutsägbar dialog. Överhuvudtaget ett antal oväntade vändningar, även om återkommande fram- och återblickar avslöjar vissa givna förutsättningar redan på ett tidigt stadium. En smittande energi. Liksom ett varierat persongalleri där flera, på båda sidor av lagen, har sina personliga strider att utkämpa.     

Dela |