Svarta segel i solstekta nejder

[ 2014-02-09 , Johan Lindahl]

Pirater! I Karibien! Igen! Lite råare och sexigare än… Ja, just det. Vuxenvarianten av "Pirates in the Caribbean"-konceptet, kanske. Grovt räknat förhåller sig "Black Sails" till den alltmer devalverade trilogin, förlåt kvadrologin som "Game of Thrones" till "Sagan om ringen". Åtminstone att döma av de två första avsnitten som nu finns tillgängliga via HBO:s nordiska filial. Producerad av bland andra Michael Bay för amerikanska kabelkanalen Starz ("Boss" och "Spartacus: Blood and Sand") är det inte så förvånande en till synes färgstark historia med stora svepande gester som prioriteras före subtila antydningar. Omgående introduceras intriger mellan rivaliserande rövarband som är ute efter samma karta, eller snarare utdrag ur en loggbok som hamnat på villovägar och sägs vara nyckeln till århundradets kap. En mycket lukrativ last kommer snart att passera deras farvatten.

Men konflikter uppstår inte bara mellan konkurrerande skutor utan även inom berörda besättningar och i skottlinjen landar även en del landbaserade affärsidkare med dubbelspel, kidnappningar och lönnmord som följd. Det är nog inte strikt realism som eftersträvas. Men det finns en ohyvlad närvarokänsla här, kombinerad med oförblommerade skamlösa underhållningsambitioner. Det ser spontant inte ut som ett spektakel värdigt en kamp med "Game of Thrones" om omedelbar kultstatus och massivt global konversationsstartare. Men Västindien är alltid tacksamt som spelplats. Och några personligheter börjar ta form, främst den beslutsamme kapten Flint (Toby Stephens från "Die Another Day") och den sluga men pressade affärskvinnan Eleanor Guthrie (hittills relativt okända Hannah New).

Attraktivt för många förvuxna pojkar (som det finns många av i världen) kan man anta. Om inte annat. Men var exakt är de där svarta seglen?

Relaterat: Blackout. Eller allmän förvirring. Visst skulle "The Newsroom" varit med på listan över årets bästa TV-serier (se tidigare inlägg). Aaron Sorkins studie i arbetsplatsklimat och aktualitetsbevakning slarvades helt bort i sorteringen av mig. Trots en överdos distraherande dysfunktionella romans-på-jobbet-inslag är det högklassig TV-dramatik, som borde ha landat på, säg en sjundeplats i sammanställningen. En tredje säsong ska för övrigt vara på gång. Exakt när verkar dock inte riktigt spikat. Kanske till hösten.     

Dela |