Go' och gla' Gilliam på Göteborgs filmfestival

[ 2014-02-02 , Johan Lindahl]

Dystopier. Gör Terry Gilliam alltid sådana? En fråga från publiken siktar in sig på just detta. Hur skulle en framtidsutopi se ut i den egenartade regissörens tappning?
- Ni har ju sett mitt Utopia! Glada människor! Det är bara en man som är olycklig och det är Qohen.
Han syftar på huvudpersonen i "The Zero Theorem", hackaren/programmeraren (eller vad han egentligen bör definieras som) Qohen Leth, spelad av Christoph Waltz. Och det är sant, den mannen grubblar över det mesta medan omgivningen till synes aningslöst och obekymrat prioriterar partyliv. Eller manipulerar andra. Eller… Ja, har vi sett den sanna framtidsvisionen? Terry Gilliam är på plats i Göteborg under årets filmfestival och besvarar med påfallande gott humör frågor efter visningen av hans senaste verk på Chalmers under den första festivalhelgen. Det är oundvikligt att jämförelser med "Brazil" kommer upp, alltså den numera nästan legendariska science fiction-skapelsen han regisserade för snart 30 år sedan.
- ”Brazil” visade min världsbild då. Det här är min världsbild nu. Den är mer hoppfull.

Ja, jämförelsevis, kan man kanske konstatera. Samtidigt är det en förrädisk tillvaro som speglas i filmen, eller kanske redan den vi lever i nu - om jag tolkar Gilliam rätt. Vi verkar ha det bra, men gott och ont är svårt att definiera.
- Vi lever i en värld där ingen är ansvarig för att vara ond, förklarar regissören med ett snett leende.
Så dags i konversationen med publiken på Chalmers har han redan hunnit avslöja att det senaste året varit ganska roligt, sett ur hans eget perspektiv. Och svårförutsägbart. Vissa påbörjade projekt kom av sig och i stället tog han sig an manuset till just "The Zero Theorem" som han fått sig tillsänt redan för några år sedan.
- Det var uppenbart att författaren hade sett varenda film jag någonsin gjort!
Så, Gilliam funderar på om detta är hans egen "Fanny och Alexander", där alla uppslag han haft sammanstrålar i en berättelse. Det verkar vara så han ser på Ingmar Bergmas nämnda epos i alla fall, som ett kompendium. Inspelningen av "Zero" drog igång snabbt när det väl fattats beslut om det, med Bukarest som inspelningsplats och en begränsad budget. Allt går, bara man har vänner som ställer upp och jobbar nästan gratis, förklarar Gilliam och syftar på bland andra Matt Damon, Peter Stormare och Tilda Swinton som alla har småroller i filmen. Damon behövde tydligen inte ens läsa manus för att tacka ja.
- På något sätt har jag fått ett rykte om att vara bra på att handskas med skådespelare.
I huvudrollen syns den på senare år alltmer uppmärksammade Christoph Waltz. Varför han? Gilliam svarar snabbt "he was bankable" med ett skratt. Ett känt namn, som kan dra publik. Men inte bara det:
- Han är en enastående skådespelare.
Och det krävs i sammanhanget.
- Rollfiguren Qohen är ju nästan alltid i bild. Han ÄR filmen.

Gerillafilm. Så ser regissören på arbetsprocessen i stort. Och allt gick inte som en dans på rosor.
- Att se den första klippningen av en film är alltid en besvikelse, men det här var värre än vanligt!
Det gick åt en del omarbetning innan resultatet var värt att visa, menar Terry Gilliam, som alldeles före visningen varnat publiken:
- Om ni överlever så ses vi efteråt. Ni måste ju se hela. Jag har redan sett den hundratals gånger.
En sak han poängterar är sitt eget ointresse av att leverera färdiga svar med sina filmer. Att väcka frågor är mycket mer spännande.

Frågor, ja. Återföreningen har nyligen offentliggjorts. Av Monty Python. Gilliam uttrycker sig ganska kortfattat om det och vill inte höja förväntningarna till orealistiska nivåer, men bekräftar att det blir av. Själv lägger han inte så mycket tankemöda på det projektet, enligt egen utsago, men tror att de kommer att göra bort sig lite lagom och sedan är det inte så mycket mer med det. Framtidsplaner i övrigt? Ja, de finns, men även om dem är han medvetet vag, även om en spansk producent tydligen är inblandad någonstans. Framförallt, i allt man gör i branschen är det dock viktigt att ha tro på det man gör. Kanske inte minst för en veteran som hunnit gå på flera nitar längs vägen och lärt sig att inte allt mynnar ut i det man först tänkte sig.
- Belief is very important.












     

Dela |