Film, framtidsfrågor och fotboll i sista intervjun av framlidne Frost

[ 2013-10-12 , Johan Lindahl]

Den legendariske intervjuaren David Frost avled den 31 augusti i år i en ålder av 74 år. Under sin drygt 50-åriga karriär arbetade han först i hemlandet Storbritannien innan en karriär på amerikansk mark, som bland annat resulterade i de berömda mötena med ex-presidenten Richard Nixon 1977. Dessa inspirerade sedan till en pjäs av Peter Morgan och i förlängningen även en film av Ron Howard för några år sedan. De sista åren av sitt liv gjorde han "Frost Over the World" för den internationella TV-kanalen Al Jazeera English. Det var också för dem han genomförde sin sista intervju, som nu finns tillgänglig.

Sist att grillas blev därmed Gael García Bernal, den mexikanske skådespelaren som slog igenom på allvar med filmerna "Amores Perros" (i Sverige även känd som "Älskade hundar") och "Din morsa också", vilka senare följts av exempelvis "Dagbok från en motorcykel" i rollen som Che Guevara, chilenska "No" och även en hel del producerande ("Sin nombre" är ett exempel). Bernals karriär började förresten tidigt, med en roll som Jesus redan som treåring och i en TV-såpa som elvaåring. Om film, inte minst mexikansk sådan, politik och sociala förhållanden diskuteras det öppenhjärtigt i denna absolut sevärda intervju som pågår i ungefär trekvart. Ja, så mycket grillning är det inte fråga om. Frost och Bernal verkar komma bra överens om det mesta, till och med fotboll. Trots att mexikanen har Tottenham som sitt engelska favoritlag, medan Frost har (eller hade) sitt hjärta hos de arga Londonrivalerna Arsenal.

Kanske det mest intressanta är reflektionerna kring relationerna mellan USA och Latinamerika, det drogrelaterade våldet i Mexiko och flyktingströmmarna genom landet. Vem var det förresten som verkligen lanserade "kriget mot narkotikan" från amerikanskt håll några årtionden tillbaka? Jo, en viss Richard Nixon. Om sitt hemland säger Bernal också att han, trots alla pågående konflikter, faktiskt är mer optimist än pessimist om framtiden.     

Dela |