Hyllade "Homeland" aktuell både på TV och DVD

[ 2013-09-13 , Johan Lindahl]

- You're the smartest and the dumbest fucking person I've ever known.
(Saul Berenson till sin protegée Carrie Mathison)

I våras visades andra säsongen på SVT - en av de mest explicit post-9/11-impregnerade dramaserier som skapats hittills. Flera gånger har den lyckats lägga sig nära en trolig verklighet, tänkbart scenario för att sedan ta en sväng ut i åkern och visa att det trots allt i första hand är en form av underhållning. Nu är den DVD-aktuell. Ja, det handlar om "Homeland".

The Daily Beast presenterade tidigare i år en intervju med en före detta CIA-agent som underströk seriens avvikelser från det brukliga, 'standard operating procedure' och så vidare, men samtidigt tyckte agenten att det som TV-drama ändå fungerade. Väl. Tja, vad är egentligen sannolikt längre? Jag är beredd att köpa ganska mycket om man når en sådan spänningsnivå som här.

Och det hänger givetvis på personligheterna, som inte direkt är dussinmänniskor. Är det meningen att man ska reta sig på den manodepressiva fältarbetaren Carrie (Claire Danes) som ofta har rätt instinkter, men inte alltid kommunicerar dem på ett välplanerat och välformulerat vis. En del ser hennes återkommande odräglighet som en av poängerna. Jag gillar henne trots allt i grunden. Hon är vad man kan kalla en organisk karaktär.

Precis som hennes mentor Saul (Mandy Patinkin) som inte heller kommer överens med alla kollegor och överordnade på 'firman' (alltså det redan nämnda, centralt instiftade underrättelseorganet). Och Brody (Damian Lewis), den före detta krigsfången, politiska stjärnskottet och möjligen omvände terroristkandidaten - allt i ett. Sedan har jag en tidigare etablerad svaghet för hans fru, alltså Morena Baccharin, från "Firefly"-tiden. Och här har hon fått en förvånansvärt vettig roll igen efter en viss brist på sådana.

Sedan är serien väldigt beroende av just sina centrala rollfigurer, vilket kan orsaka en viss förutsägbarhet i trängda lägen. Brody, framförallt, har haft ett flertal nära-döden-upplevelser, men hur skulle de kunna dumpa honom och fortsätta? Det sista avsnittet av säsongen var för övrigt så skenbart lugnt i början att något riktigt stort bara måste inträffa. Något massivt. Och det gjorde det ju. Nu dröjer det faktiskt inte så länge innan den tredje vändan startar heller. 30 september på SVT är det dags igen.
     

Dela |