James Gandolfini ur tiden

[ 2013-06-20 , Johan Lindahl]

Som maffialedaren Tony Soprano var döden i diverse dramatiska former en ständig del av tillvaron för skådespelaren James Gandolfini. Igår avled han, troligtvis av en hjärtattack under semester i Italien, enligt de rapporter som lämnats av representanter för skådespelaren och TV-bolaget HBO där han hade sin stora, karriärdefinierande roll som hårdhudat och handlingskraftigt, men samtidigt flerdimensionellt överhuvud för ett brottssyndikat i New Jersey. Den stilbildande serien som ofta hävdas ha förändrat TV-dramatiken i grunden, sändes från 1999 till 2007.

Innan dess hade Gandolfini (som för övrigt själv föddes i New Jersey 1961) spelat en del andra respektingivande eller skräckinjagande typer som i "Super 8", "True Romance" och "The Mexican". På senare år har han dykt upp i exempelvis "Killing Them Softly" och "Zero Dark Thirty".
- Han var ett geni. Alla som sett honom även i någon av hans minsta rollprestationer vet det, kommenterar David Chase (som skapade "The Sopranos" och alltså kan sägas ha stor del i Gandolfinis numera nästan ikoniska status) enligt websajten Hitfix.
De två har för övrigt nyligen samarbetat i filmen "Not Fade Away", snart DVD-aktuell på svensk mark. I samma artikel förmedlas också ett uttalande från HBO som uttrycker chock och sorg över att ha förlorat en "familjemedlem" som kommer att 'saknas djupt'.

Numera markerar ju tweet-tätheten tyngden av händelser som kända personers frånfällen och bland kortkommentarerna på twitter märks bland annat "du skapade en ikon - och försvann alldeles för snabbt" (producenten Damon "Lost" Lindelof, fritt översatt av mig - hur överför man bäst "cut to black" till svenska egentligen?). Jeff Daniels kallar honom en riktig vän, Ewan McGregor menar att världen just förlorat en av sina bästa skådespelare och New Jerseys guvernör Chris Christie är chockad över förlusten av en "sann Jersey-kille". Dokumentärmakaren Michael Moore understryker att Gandolfini var en aktiv understödjare av även den genren och celebritetslejonet (eller vad?) Paris Hilton poängterar att han var för ung för att gå bort redan nu. Andra som skickar hälsningar till den avlidne är Colin Hanks, Rosario Dawson, Zachary Quinto och… ja, listan fortsätter och blir förmodligen längre under dagen.

Entertainment Weekly har hunnit samlat ihop en del favoritcitat från "Sopranos" och några av dem kan väl tjäna som slutpunkt för tillfället:
- Ett felbeslut är bättre än obeslutsamhet.
- Om du kan citera reglerna, kan du lyda dem.
Och så gamle Tonys syn på internet:
- Logga ut. Den där 'cookies'-skiten gör mig nervös.     

Dela |