"Lincoln" och "Life of Pi" leder ligan i årets Oscar-race

[ 2013-01-10 , Johan Lindahl]

Nio - är det ett magiskt nummer numera? Åtminstone verkar Academy Awards-juryn har fastnat för det talet när det gäller nomineringar till bästa film. Bland de som har chansen i år finns inte oväntat en del tunga titlar representerade. Tunga inte minst på grund av meritlistan hos de inblandade, men även på grund av innehållet. Kathryn Bigelows "Zero Dark Thirty" handlar om jakten på Osama Bin Ladin och har tidigt väckt en debatt om dess skildring av hårdhänta förhörsmetoder och deras eventuella effektivitet. Ben Afflecks "Argo" utgår från en räddningsoperation under revolutionen i Iran för drygt 30 år sedan. Quentin Tarantino tar sig an temat slaveri i Amerika under 1800-talet och har på detta byggt, vad som enligt rapporterna framgår vara, en ganska typiskt tarantinsk film; våldsam, underhållande och kontroversiell kallad "Django Unchained". Sedan finns även Ang Lees "Life of Pi" och Steven Spielbergs "Lincoln" med på den troligen mest eftertraktade listan. Bland andra. Det här kan faktiskt bli en av de mer ovissa Oscar-omröstningarna i modern tid.

I klassen bästa manliga huvudroll tävlar Daniel Day-Lewis från "Lincoln" mot såväl Hugh Jackman ("Les Miserables") och Denzel Washington ("Flight"). Jessica Chastain, Jennifer Lawrence och Naomi Watts konkurrerar om den kvinnliga motsvarigheten. Det är lika imponerande namn, om inte än mer bekanta i birollskategorierna (Robert De Niro, Tommy Lee Jones, Sally Field och Helen Hunt för att nämna några). För svenskar är det värt att lägga märke till nomineringen för "Searching for Sugar Man" i dokumentärklassen. Vi har ingen representant i bästa utländska film-kategorin, men det har däremot Norge med "Kon-Tiki". Avdelningen bästa sång brukar ofta vara förvånande underväldigande, men nu finns i alla fall Adéles mäktigt melankoliska monsterballad "Skyfall" från senaste Bond-filmen med i spelet. Konkurrenterna där kan jag än så länge inte uttala mig om.

Totalt har dock redan nämnda "Lincoln" ledningen med tolv nomineringar, följd av "Life of Pi" med elva. Är det en fingervisning om vilka som i första hand gör upp om de tyngsta titlarna? Nej, det vågar jag inte spekulera om än, framförallt för att jag själv sett så få av de berörda filmerna överhuvudtaget. Galan arrangeras i år den 24 februari.
     

Dela |