Batmans svanesång - statistiskt starkast under 2012?

[ 2012-12-30 , Johan Lindahl]

Säsongen för sammanfattningar av året ur alla upptänkliga vinklar över oss, och givetvis har Internet Movie Database täckt in sitt område också, med hjälp av sitt rikliga register och statistik över användarnas tycke och smak samt vilka sidor de besökt flitigast(åsiktsregistrering anses väl i det här fallet vara en accepterad företeelse). Vad exakt dessa storskaliga slutsatser är värda är naturligtvis upp till betraktarens egen bedömning.

Så vilka var de mest sevärda TV-serierna som sändes, enligt resultat frammanade med kvantitativ metodik? Två vampyrföljetonger tar sig in bland de tio i topp, liksom en komedi om socialt svagpresterande supernördar och så en fantasy-saga som fått många hyllningar världen över. Bland annat. Allra högst rankas kanske inte helt oväntat "Game of Thrones", före zombiedramat "The Walking Dead" och doktorand Sheldon med anhang i "The Big Bang Theory". Listan är överhuvudtaget starkt amerikanocentrisk, inte heller det helt oväntat.

Populärast på filmduken? Ett gäng veteraner i actionfacket landar på nionde plats. Ja, det handlar om "The Expendables 2", nyligen släppt på DVD i Sverige. Den brädas ändå av en handfull storfilmer med tilltagen budget och ganska ofta hög decibelnivå. 2012 verkar ha varit ett action- och spänningsorienterat år i stort, eller? Senaste James Bond, alltså "Skyfall" når till sjätte plats men inte högre, Ridley Scotts återkomst i rymdoperagenren "Prometheus" är fyra, medan "The Hunger Games" och "The Avengers" är de som närmast skuggar segraren i sammanhanget. Som är Christopher Nolans avsked (?) till Batman; "The Dark Knight Rises".

När IMDb går igenom de helt enkelt mest inkomstbringande filmerna (och då troligtvis fokuserar på USA-marknaden, men jag är faktiskt inte helt säker) hamnar i stället "The Avengers" högst med "The Hunger Games" som tvåa och sista delen av "Twilight"-sagan som trea.

Den vittomfattande filmsajtens grundare och VD Col Needham vill också gärna dela med sig av sina favoriter och då är det "Prometheus" med Naomi Rapace i ledande roll som hamnar högst, före den mindre kända "The Perks of Being a Wallflower" och "Rust and Bone" med franska Marion Cotillard i huvudrollen.

Och det finns mer av liknande vara där det här hämtades ifrån, som det brukar heta.     

Dela |