Seth sätter de döda i rörelse - värt en film?

[ 2012-09-08 , Johan Lindahl]

Tydligen ligger han bakom idén till den halvaktuella filmen "Abraham Lincoln - Vampire Hunter" också. Seth Grahame-Smith som först vann ryktbarhet när han gav sig på engelska nationalklenoden Jane Austen. Nyligen avslutade jag läsningen av "Stolthet och fördom och zombier" där han stulit hela stommen fullt öppet från superklassikern "Stolthet och fördom" och lagt till en del. Titeln avslöjar det viktigaste. De odöda färdas längs vägarna i det brittiska 1800-talslandskapet. De attackerar folk och fä och förhindrar att det sedvanliga societetslivet flyter friktionsfritt. Som om det skulle göra det annars heller.

Förutom de förväntade verbala kamperna adderas därmed ett lager skräck och ultravåld, men helheten är ändå svår att inte se i (och antagligen menad att ses i) ett komiskt skimmer. Som när en traditionell bal med de vanliga intrigerna avbryts av ovälkommet intrång från The Walking Dead och "några av gästerna som hade oturen att befinna sig alltför nära fönstren festades upp omedelbart". En som inte tappar fattningen är givetvis patriarken i det Bennetska hushållet som ger snabba instruktioner till döttrarna, vilka i sin tur tar fram dolkar, ställer upp i en österländskt designad stridsformation och återställer ordningen: "Från rummets mitt började de så att unisont röra sig utåt, alla stötte en rakbladsvass dolk med ena handen medan den andra handen anspråkslöst vilade på höften".

Ja, det riskerar att bli repetitivt, men Grahame-Smith gör vad han kan för att variera konceptet. Slänger in ninjor mitt i allt, låter japansktränade aristokrater racka ner på dem som likt systrarna Bennet drillats i Kina. Och det känns som om mycket av dialogen fortfarande är Austens. Jag säger "känns" eftersom jag inte läst originalet. Däremot jämför jag obönhörligt med minnesbilderna av de två filmversioner jag tagit del av; dels en med Keira Knightley och så "Kärlek och fördom", en friare Bollywood-variant med undersköna Aishwarya Rai. Den här nytolkningen bjuder på flera tvära kast mellan de konservativa konventionerna i ett klassamhälle (som samtidigt är så jämlikt att både män och kvinnor alltså är kapabla att dela ut dödande sparkar och slag och kapa osaliga huvuden) och slapstick med en stor dos bloddrypande inslag.

Så kommer det här också till en filmduk nära oss inom en snar framtid? Och med vilka i rollerna i så fall? Knightley igen? Emily Blunt? Daniel Craig som Darcy och Helen Mirren som den snobbiga Catherine de Bourgh? Aaaahhh… visionen av den sista möjligheten fick mig verkligen att ana potentialen och känna en i sammanhanget behaglig blodsmak i munnen. Den som lever (eller åtminstone uppnått odöd status) får se.     

Dela |